Zázračné pneumatiky Michelin vydržia až 100 000 km!

Revolučná technológia Michelin EverGrip, ktorú predstavil francúzsky pneumatikársky gigant v Detroite, má aj po odjazdení desiatok tisícov kilometrov ponúkať vlastnosti ako nový plášť.

20.01.2014 12:51
Michelin Premier EverGrip Foto:
Tajomstvom pneumatík s technológiou EcerGrip sú drážky, ktoré sa pri znižovaní hĺbky dezénu postupne rozširujú. O odolnosť proti opotrebeniu sa zas postará extrémne vysoký podiel prírodnej siliky a slnečnicového oleja.
debata

V súčasnosti sa výrobcovia nepredbiehajú v životnosti ich produktov. Cieľom je, aby ste použitý tovar vymenili čo najskôr za nový. Koncern Michelin však ide tak trochu proti prúdu. V Detroite predstavil pneumatiku, ktorá by mala zabezpečiť bezchybné jazdné vlastnosti až do 60 000 míľ, teda približne 100 tisíc kilometrov.

Nová technológia EverGrip celoročných plášťov Michelin Premiér síce počíta so znižovaním hĺbky dezénu v dôsledku opotrebenia, no tento úbytok nahradzuje postupným rozširovaním drážok. Tie majú teda tvar akéhosi obráteného klinu. Čím sú nižšie, tým sú širšie. To zabezpečí dostatočný odvod vody aj pri opotrebení dezénu vonkajšieho plášťa.

Je to čosi podobné ako technológia zimných pneumatík Michelin s lamelami Y, ktoré sa po zodraní určitej časti dezénu rozdvoja, čím sa ich počet zdvojnásobí. Aby mali pneumatiky Premier dostatočnú priľnavosť v širokom spektre teplôt a tiež odolnosť proti opotrebeniu, bude ich gumová zmes obsahovať extrémne vysoký podiel siliky a slnečnicového o­leja.

Pneumatiky Premiér A/S EverGrip uvedie Michelin na severoamerický trh v apríli. Dostupné budú v prvej fáze v 32 profiloch od 185/65 R15 až po 245/45 R18. V priebehu roka by sa mali dostať aj do Európy a Ázie. Ich cena je zatiaľ zahalená tajomstvom, no Michelin tvrdí, že budú len mierne drahšie ako bežné plášte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #Michelin premier #Michelin #EverGrip
Články podľa značiek