Toyota FT-1 Concept: Nová Supra chytá obrysy

Vysokovýkonné kupé Toyota FT-1 predstavené v Detroite a zámer vývoja spoločného športového modelu s BMW vyvolávajú dohady, či nie je tento showcar predzvesťou reinkarnácie legendárnej Supry.

22.01.2014 06:00
debata (2)
O koncepte FT-1 Toyota tvrdí, že ide len o... Foto: Toyota
Toyota FT-1 Concept O koncepte FT-1 Toyota tvrdí, že ide len o ukážku jej dizajnového potenciálu. No je príliš krásny na to, aby len tak zapadol prachom.

Nádherné detroitské kupé, ktoré je dielom dizajnérskeho tímu Calty Design Research v USA, rozlúštilo hádanku tajomnej skice, ktorá sa objavila počas účasti Toyoty na prezentácii piatej generácie hry Gran Turismo 5. S populárnou hrou pre konzoly Play Station má FT-1 spoločného oveľa viac, ako si myslíte. Vzniklo totiž najprv vo virtuálnej podobe práve pre potreby tejto hry.

Dizajn je inšpirovaný okruhovými špeciálmi či... Foto: Toyota
Toyota FT-1 Concept Dizajn je inšpirovaný okruhovými špeciálmi či dokonca formulou 1.

No keď si ho vedenie Toyoty, vrátane šéfa Akio Toyodu, mimochodom vášnivého jazdca, vyskúšalo na simulátore, projekt bežiaci už takmer dva roky dostal zelenú – podobne ako fascinujúci Mercedes-Benz Vision GranTurismo Concept. Dnes sa tak môžeme kochať tvarmi tohto superšportu inšpirovaného slávnymi kupé Toyoty, na čele ktorých stojí úžasné 2000GT z roku 1965. Paralelu možno nájsť napríklad na panoramatickom čelnom skle.

Rýdzo športový kokpit je prešpikovaný kožou,... Foto: Toyota
Toyota FT-1 Concept Rýdzo športový kokpit je prešpikovaný kožou, karbónom a hliníkom. Tvar volantu nemá ďaleko od monopostu F1.

Spojitosť s novou Suprou Toyota samozrejme nepriznáva. Tvrdí, že FT-1 je len ukážkou jej potenciálu ponúknuť v budúcnosti atraktívnejší dizajn športových áut. Čerpá preto mnoho nápadov zo skutočných okruhových špeciálov či dokonca formuly 1. Pre lepšie rozloženie hmotnosti má kabínu posunutú čo najviac vzad, nos pripomínajúci monoposty F2, aerodynamiku s riadeným saním a odvodom vzduchu z motorového priestoru či zadné výsuvné prítlačné krídlo.

Srdcom štúdie je bližšie nešpecifikovaný... Foto: Toyota
Toyota FT-1 Concept Srdcom štúdie je bližšie nešpecifikovaný agregát umiestnený pod trasparentným krytom prednej kapoty. Poháňané sú zadné kolesá.
Aj interiér je prešpikovaný prvkami z pretekárskych dráh. Volant vybavený displejom na zobrazenie niektorých údajov pripomína volanty v kokpitoch F1. Prístrojový panel zas tvorí výlučne TFT displej. Technické údaje ani informácie o pohonnej jednotke si bohužiaľ nechala Toyota pre seba. Isté je len to, že FT-1 vyznáva klasickú koncepciu s motorom umiestneným vpredu a pohonom zadnej nápravy.
Toyota FT-1 Concept
Toyota FT-1 Concept
+19Toyota FT-1 Concept

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #superšport #autosalón Detroit 2014 #Toyota FT-1 #Supra
Články podľa značiek