Nástupca Mazdy RX-8 príde nakoniec aj s Wankelom

Nad budúcnosťou nástupcu kupé Mazda RX-8 s Wankelovým motorom sa rozplývajú mračná. Podľa britského Atocaru príde dokonca skôr, ako sa predpokladalo. Aj s Wankelom.

23.01.2014 16:00
Mazda RX-9 Foto:
Nové kupé, pravdepodobne s názvom RX-9, už nebude „sirotou“. Postavia ho na spoločnej platforme s roadsterom MX-5 a Alfou Romeo Spider. To by malo zredukovať náklady na vývoj a urobiť z novinky prosperujúci projekt.
debata

Posledné informácie o budúcnosti Wankelovho motora, ktorý zapríčinil predčasný odchod fascinujúceho kupé Mazda RX-8 na dôchodok, nedávali športiaku s podobnou koncepciou do budúcnosti veľa šancí. Šéf Mazdy Masamichi Kogai na Tokijskom autosalóne vyhlásil, že vyvíjať takýto špecifický agregát pre potreby malosériového športového kupé je jednoducho nerentabilné.

Investícia by sa vraj oplatila len vtedy, ak by sa predalo minimálne 100 000 kusov ročne. A to je v prípade nástupcu kultového kupé RX-8 holá fikcia. Mazda preto naplánovala Wankelovmu motoru len kariéru generátora v pripravovanom elektromobile s predĺženým dojazdom. Lenže najnovšie informácie potvrdzujú tie predchádzajúce. Medzi piatimi novými modelmi, ktoré chce uviesť Mazda do výroby do roku 2016, má byť aj kupé s rotačným motorom.

Aby však znížila náklady na vývoj, bude nová Mazda RX-8 stáť na spoločnej platforme s roadsterom MX-5 a s pripravovanou Alfou Romeo Spider. Samotný motor bude pravdepodobne vychádzať z jednorotorového agregátu pre elektromobil, ktorého technickým základom je koncept Mazda 2 EV. Kým pre ekologické vozidlo bude mať objem 330 kubíkov, Mazda RX-8 dostane dva rotory s objemom 600 kubických centimetrov.

Podľa Autocaru Mazda neuvažuje s preplňovaním. No aj bez neho by mal mať motor výkon 250 koní (184 kW). Nie je to omračujúca hodnota, ale na konkurenčné dvojičky Toyota GT86 a Subaru BRZ to v pohode stačí. Spolupráca s Alfou a nové MX-5 zdieľajúce veľkú časť unifikovaných komponentov by mohli kompenzovať straty z vývoja a výroby tohto technicky špecifického modelu.

A kedy sa novej Mazdy RX-8 dočkáme? Autocar tvrdí, že to bude už v roku 2016, čo je o rok skôr, ako sa pôvodne predpokladalo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kupé #wankelov motor #Mazda RX-8
Články podľa značiek