Bosch: Budú za nás parkovať mobilné telefóny?

Na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES 2014 v Las Vegas sa spoločnosť Bosch pochválila šikovnou aplikáciou pre mobily, ktorá nám pomôže zaparkovať auto beztoho aby sme v ňom sedeli.

30.01.2014 12:00
debata
Systém samočinného parkovania od Boschu má... Foto: Bosch
Bosch - parkovací asistent Systém samočinného parkovania od Boschu má výhodu v tom, že softvér parkovacieho asistentu komunikuje priamo s mobilným telefónom. Majiteľ tak nepotrebuje žiadne ďalšie zariadenie.

Nič nové pod slnkom. Parkovacie asistenty sú dnes bežná vec. Autá parkujú priečne aj pozdĺžne bez toho aby sme museli v rukách držať volant. V novej generácii parkovacích asistentov dokonca netreba ovládať ani pedále a za rohom sú tie ktoré nepotrebujú ani vodiča v aute.

Autá vybavené samočinným parkovaním bez vodiča však potrebujú predsa len istú formu komunikácie s vodičom. Aby bolo možné zadať príkaz na parkovanie prípadne na vyparkovanie. Bosch preto vyvinul systém, ktorý k tejto komunikácii využíva aplikáciu v mobilnom telefóne.

Bosch pracuje aj na ďalšej generácii... Foto: Bosch
Bosch - parkovací asistent Bosch pracuje aj na ďalšej generácii parkovacieho asistentu, ktorá by umožnila pomocou povelov zo smartfónu odoslať vozidlo na parkovacie miesto, alebo ho privolať.

Vozidlo samozrejme potrebuje samočinný parkovací asistent vybavený 12 ultrazvukovými senzormi mapujúcich blízke okolie vozidla, posilňovač riadenia so samočinným ovládaním a automatickú prevodovku. Softvér asistentu následne komunikuje s mobilným telefónom, ktorý diktuje požiadavky vodiča.

Stačí ak po detekcii potrebného parkovacieho miesta zadá majiteľ povel na parkovanie a drží prst na ikonke dotykového displeja. Pokiaľ ju nepustí, parkovací manéver pokračuje až dokonca. Môže pritom sedieť v aute ale pokojne môže pred parkovaním vystúpiť. Bosh pritom pracuje aj na ďalšej generácii, ktorá umožní nielen samočinné parkovanie ale aj vyhľadanie parkovacieho miesta bez vodiča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bosch #parkovací asistent
Články podľa značiek