Honda Fit 2014: V Detroite svitlo na nový Jazz

Po japonských zákazníkoch sa môžu z novej Hondy Jazz tešiť už aj tí americkí. V Detroite sa nový Jazz, predávaný v USA pod názvom Fit, predstavil v americkej špecifikácii. Do Európy dorazí o rok.

30.01.2014 06:00
debata
Dizajn Jazzu má omnoho ostrejší výraz.... Foto: Honda
Honda Jazz - 2015 Dizajn Jazzu má omnoho ostrejší výraz. Postarali sa o to najmä lomené bočné prelisy.

Nová Honda Fit, známa v Európe ako Jazz, sa na domácom japonskom trhu predáva už od leta 2013. Vstupnou bránou do USA sa pre ňu stal tohtoročný detroitský autosalón. A hoci si na európsku verziu ešte počkáme, americká premiéra o novinke Hondy veľa napovedá.

Tretia generácia Jazzu je postavená na novej odľahčenej platforme s rázvorom náprav zväčšeným o približne tri centimetre. Naopak, dĺžka karosérie sa skrátila o štyri. Z toho môžeme odvodiť, že nový Jazz bude mať nápravy vzdialené približne 2 520 mm a jeho dĺžka bude 3 860 mm. Šírka ostala prakticky bez zmien. Napriek proporčným zmenám je nový Jazz stále verný filozofii mikrovanu s jednopriestorovou karosériou.

Nový Jazz bude približne o štyri centimetre... Foto: Honda
Honda Jazz - 2015 Nový Jazz bude približne o štyri centimetre kratší. Naopak, rázvor narástol o tri centimetre.

Exteriérový dizajn má o čosi ostrejšie črty. Vidieť to nielen na agresívnejšie tvarovanej prednej maske evokujúcej nový Civic, ale najmä na výrazne lomenom bočnom prelise, dramaticky tvarovaných zadných blatníkoch a ostro vykrojenom treťom bočnom okne. Zadné vertikálne situované svetlá vrastajú až do výklopného veka a lemujú zadné stĺpiky. Vybavené sú LED diódami.

Úplne prepracovaný je aj interiér. Konečne sa v ňom objavujú kvalitnejšie materiály a moderné 7-palcové rozhranie pre funkcie navigácie, komunikácie a zábavy. Honda tiež sľubuje celkový nárast vnútorného priestoru. Cestujúci na zadných sedadlách majú na kolená teraz až 13 cm. Samozrejme, koncepcia s nádržou umiestnenou pod prednými sedadlami a zadné sedadlá Magic Seats ostávajú naďalej hlavným tromfom variability Jazzu. Po sklopení zadných sedadiel ponúka podľa americkej špecifikácie bezkonkurenčných 1 492 litrov pre batožinu.

Interiér ponúka kvalitnejšie materiály,... Foto: Honda
Honda Jazz - 2015 Interiér ponúka kvalitnejšie materiály, rozhranie so 7-palcovou obrazovkou, ale aj viac miesta.

Pod kapotou americkej verzie sa objavuje 4-valcový motor i-VTEC z úplne novej generácie pohonných jednotiek Earth Dreams. Z objemu 1,5 litra dáva aj za pomoci priameho vstrekovania paliva výkon 95 kW pri 4 500 otáčkach za minútu. Na výber bude 6-stupňový manuál alebo kontinuálna prevodovka CVT s krídelkami pod volantom. Spotreba podľa americkej normy je 36 míľ na galón benzínu. V ponuke bude aj hybrid SH i-DCD s motorom 1,5 i-VTEC, elektromotorom a 7-stupňovou prevodovkou.

V Európe môžeme rátať skôr s japonskou motorizáciou. Tú tvoria dva benzínové agregáty Earth Dreams s priamym vstrekovaním paliva a Atkinsonovým cyklom s objemom 1,2 alebo 1,34 litra. Diskutuje sa aj o dieseli, ktorý sa pod kapotou Jazzu zatiaľ nenachádzal. Ak by sa tak stalo, pôjde s najväčšou pravdepodobnosťou o nový motor 1,5 i-DTEC odvodený z motora 1,6 i-DTEC, ktorý už Honda používa pre indický model Amaze. Vzhľadom na skutočnosť, že hybridným Hondám sa v Európe príliš nedarí, je možné, že práve diesel vystrieda hybrid.

Variabilitu kufra zvyšujú geniálne zadné... Foto: Honda
Honda Jazz - 2015 Variabilitu kufra zvyšujú geniálne zadné sedadlá Magic Seats. Nádrž je opäť umiestnená pod prednými.

Nový podvozok a tuhšia karoséria zlepšujú jazdné vlastnosti a znižujú prenos vibrácií do interiéru. Jazz dostal nové zadné tlmiče aj prepracovanú geometriu zavesenia. V porovnaní s predošlou generáciou je o 26 kg ľahší, keďže využíva v doteraz nevídanej miere vysokopevnostnú oceľ. Honda predpokladá, že z nárazových testov európskeho Euro NCAP a amerického NHTSA a IIHS si odnesie plné skóre piatich bezpečnostných hviezdičiek.

Na nový Jazz sa však ešte netešte. Jeho uvedenie na európsky trh je naplánované až na druhú polovicu roku 2015.

Honda Jazz - 2015
Honda Jazz - 2015
+8Honda Jazz - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #autosalón Detroit 2014 #Honda Jazz #Honda Fit
Články podľa značiek