Tesla má vážny problém. Model S môže začať horieť

Zvesti o možnosti vzniku požiaru elektromobilu Tesla Model S nie sú novinkou. Teraz je to ale oficiálne. Americká automobilka zvoláva do servisov takmer 30 000 vozidiel.

03.02.2014 06:00
debata (6)
Tesla S možno nie je taká dokonalá ako jej... Foto: Tesla Motors
Tesla Supercharger Tesla S možno nie je taká dokonalá ako jej imidž priam hraničiaci s bezbrehou popularitou výrobkov Apple.

Oznámil to americký národný úrad pre bezpečnosť cestnej dopravy na základe tvrdení samotnej Tesly. Vážne varovanie sa týka 29 222 kusov vozidiel, ktoré sú vybavené konektorom NEMA 14–50 UMC. Práve ten je vraj príčinou možnosti vzniku požiaru. Počas nabíjania sa totiž prehrieva.

Automobilka ale tvrdí, že v súvislosti s týmto nedostatkom nedošlo zatiaľ k žiadnym nehodám ani ohrozeniu posádky. Dotknutí majitelia budú pozvaní do servisu. Tesla im preventívne preinštaluje softvér jednej z riadiacich jednotiek. Viac informácií zatiaľ nie je známych.

Počas nabíjania môže dôjsť podľa Tesly vinou... Foto: Tesla
Tesla Model S Počas nabíjania môže dôjsť podľa Tesly vinou nevhodného konektora k jeho prehriatiu a následnému vzniku požiaru celého vozidla.

Táto správa však mnohých iste neprekvapí, požiare totiž trápia Teslu Model S už dlhšiu dobu. Známe sú tri prípady vznietenia aj keď k nim došlo po havárii a nie pri dobíjaní. Na túto skutočnosť zareagoval aj akciový trh. Už pri druhom požiari klesli akcie Tesla Motors o sedem a pri druhom o deväť percent.

Zdá sa, že napriek arogantnému vyhláseniu šéfa Tesly, Elona Muska, ktorý na konto vznietenia prehlásil, „Keď auto nabúra, tak niekedy začne horieť“, nebude všetko v poriadku. Príčinou tretieho požiaru bolo totiž banálne nedobrzdenie majiteľa Tesly S, ktorý nabúral do ťažného zariadenia vpredu idúceho vozidla.

K viacerým požiarom Tesly S došlo aj v... Foto: Instagram
Tesla Model S K viacerým požiarom Tesly S došlo aj v minulosti. Nie však pri nabíjaní.

K incidentu došlo paradoxne v meste Smyrna (Tennesee), kde sa vyrába „konkurenčný“ elektromobil Nissan Leaf. Teslu tak asi čakajú krušné chvíle, pretože požiar nie je možné zamiesť pod koberec. Nie je však prvým výrobcom ekologických áut, ktorý platí daň za technologický pokrok. Aj spoločnosť Fisker, produkujúca elektromobil s predĺženým dojazdom Karma, mala podobné skúsenosti. Dnes je minulosťou, aj keď nie celkom kvôli požiarom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #elektromobil #Tesla #zvolávacia akcia #Tesla Motors #Model S
Články podľa značiek