Škoda VisionC: Koncept 5-dverového kupé už v Ženeve

Hádanka je rozlúštená. Žiaden koncept novej Fabie sa v Ženeve konať nebude. Mladoboleslavská automobilka tu predstaví oveľa atraktívnejšiu novinku – päťdverové kupé na báze Octavie, o ktorom sa šepkalo už nejakých tých pár týždňov dozadu.

05.02.2014 15:00
Škoda VisionC Foto:
Škoda VisionC je predzvesťou sériového 5-dverového kupé na báze novej Octavie. Jeho výroba by mala odštartovať koncom budúceho roka.
debata (9)

Tak toto bude skutočná bomba. Škoda ako rodinná značka koncernu VW sa totiž dizajnovo vždy pridržiavala skôr racionálnej ako emocionálnej roviny. Koncept VisionC, ktorý sa ukáže za necelý mesiac v Ženeve, je však z celkom iného súdka. Škoda zaútočí na emócie atraktívnym 5-dverovým kupé, postaveným na platforme Octavie.

A nejde len o výstrel do tmy, ako to bolo v prípade konceptu Tudor z roku 2002 ani konceptu Vision D z roku 2011. Octavia Coupé je totiž podľa neoficiálnych informácií niektorých českých médií zaradená vo výrobnom pláne Škody už na budúci rok, presnejšie na jeho záver. Predstavu o nej si môžeme urobiť práve vďaka ženevskej štúdii VisionC, aj keď zatiaľ len pomocou jedinej zverejnenej skice z pera slovenského šéfdizajnéra Jozefa Kabáňa.

Tlačová správa neodhaľuje žiadne bližšie detaily. Konštatuje sa v nej len to, že VisionC štartuje ďalšiu fázu rozvoja dizajnu značky, ktorý má byť expresívnejší, dynamickejší a emocionálnejší. Štúdia päťdverového kupé vraj zároveň ukáže možnosti inovatívnych koncepcií karosérií. V podstate však pôjde o takmer hotové auto, aspoň z hľadiska techniky, keďže bude postavené na základe súčasnej generácie Octavie využívajúcej platformu MQB.

Pod kapotou preto môžeme očakávať výlučne 4-valcové benzínové motory TSI a naftové agregáty TDI. O názve sériového modelu sa zatiaľ len špekuluje. Okrem Octavie Coupé by mohol pripadať do úvahy aj historický názov Garde. Toto kupé vyrábala Škoda v rokoch 1981 až 1987 ako nástupcu populárnej Škody 110 R Coupé. Mimochodom, časť produkcie pochádzala z vtedajších Bratislavských automobilových závodov (BAZ).

Okrem konceptu Octavie Coupé predstaví Škoda v Ženeve aj terénnu verziu Octavie Scout a tiež Octaviu CNG upravenú na spaľovanie zemného plynu. Na jeseň pribudne v ponuke nová Fabia. Sériová podoba Octavie Coupé by mohla debutovať o rok v Ženeve alebo až na jeseň budúceho roka na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Ešte neskôr, v roku 2016, má Škoda v pláne aj veľké SUV Snowman.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #VisionC #päťdverové kupé
Články podľa značiek