Ford Figo: Nové 'Káčko' s kufrom

Nový Ford Ka, ktorý bol predstavený zatiaľ len ako koncept vlani v novembri v Brazílii, sa ešte nezačal ani len vyrábať a už tu máme jeho druhý karosársky variant sedan. Dostane meno Ford Figo a zamieri najprv do Južnej Ameriky a Indie.

13.02.2014 16:00
debata (2)
Ford Figo vychádza z novej generácie Fordu Ka.... Foto: Ford
Ford Figo Ford Figo vychádza z novej generácie Fordu Ka. Na rozdiel od nej však má trojpriestorovú karosériu s väčším batožinovým priestorom.

Nový Ford Ka sa Európy zatiaľ netýka. Jeho úplne nová generácia bola predstavená zatiaľ len v podobe konceptu vlani v Brazílii, kde bolo nové Ka, podobne ako Ford Ecosport aj vyvinuté. Do výroby sa chystá v polovici tohto roka. A len pri hatchbacku určite nezostane. Ford už zverejnil prvé snímky verzie sedan pod názvom Figo.

Pravdepodobne však ide opäť len o koncept, keďže Figo má LED diódové svetlá, ktoré sa do série určite nedostanú, najmä preto, že ide o cenovo orientovaný model určený pre menej solventné trhy. To je napokon zrejmé aj z trojpriestorovej karosérie, ktorá je v tejto triede, na rozdiel od Európy, v rozvojových krajinách veľmi populárna.

Pod kapotou sa na indickom trhu objaví litrový... Foto: Ford
Ford Figo Pod kapotou sa na indickom trhu objaví litrový atmosférický 3-valec a silnejší 4-valec s objemom 1,5 litra.

Rozmery ani objem kufra nie sú známe. Pod kapotou sa nepochybne ocitnú rovnaké motory ako vo Forde Ka. To znamená základný litrový 3-valec s výkonom 59 kW a väčší 4-valec s objemom 1,5 litra (79 kW), upravený aj na spaľovanie bioetanolu. V tejto verzii vzrastie jeho výkon dokonca až na 82 kW.

Kým Ford Ka sa nepochybne časom objaví aj v Európe, kde nahradí súčasnú generáciu Ka, vyvíjanú a vyrábanú v spolupráci s Fiatom, sedan Figo naše končiny s najväčšou pravdepodobnosťou úplne obíde. Jeho prvou zastávkou bude totiž India, kde sú tamojší zákazníci na názov Figo už zvyknutí. Pod týmto označením sa totiž v Indii predáva stará generácia Fiesty. Neskôr zamieri do Brazílie, Číny a Ruska.

Ford Figo
Ford Figo
+2Ford Figo

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Figo #Ford Ka
Články podľa značiek