BMW štartuje laserovú revolúciu. Už na jeseň

BMW plní svoj sľub. Nové plug-in hybridné kupé i8 dostane ako prvé na svete laserové svetlá. Dosvietia dvakrát ďalej ako najmodernejšie diódové reflektory. Mníchovská automobilka však nie je sama. Podobnú technológiu predstavilo Audi aj Mercedes-Benz.

14.02.2014 12:00
BMW - laserové svetlá Foto:
Nové laserové svetlá BMW dosvietia až do vzdialenosti 600 metrov. Sú pritom desaťkrát menšie a o 30 % úspornejšie.
debata

Spolu s elektromobilom BMW i8, ktoré je samo osebe revolučným počinom, bude automobilový svet obohatený o ďalšiu inovatívnu technológiu. Moderné LED diódy, ktoré bude mať i8 v základe, nahradia totiž za príplatok laserové svetlá. To, čo sa teda objavovalo zatiaľ len v konceptoch, sa stáva realitou.

Základom laserových svetiel sú špeciálne laserové diódy produkujúce koncentrovaný lúč svetla. Ten prechádza cez šošovky do fluorescenčnej vrstvy, ktorá premení lúč na extrémne silné biele svetlo, až desaťnásobne intenzívnejšie než pri klasických svetelných zdrojoch, vrátane tých diódových. Keďže takto vytvorený svetelný kužeľ má minimálny rozptyl, sú laserové svetlá schopné svietiť až do vzdialenosti 600 metrov.

To je približne dvakrát ďalej, ako dokážu dosvietiť najmodernejšie full-LED reflektory. Výhodou je aj farba, ktorá sa blíži teplote denného svetla, najprirodzenejšieho pre ľudský zrak. Paradoxne sú však laserové svetlá až o 30 % úspornejšie. Nadšení sú aj dizajnéri. Veď laserové diódy sú desaťkrát menšie ako LED diódy, čo znamená možnosť znížiť výšku samotnej optiky a reflektorov zo súčasných deviatich len na tri centimetre!

A čo vodiči v protismere, nemusia sa obávať ostrého oslnenia laserového svetla? BMW tvrdí, že nie. Svetlá totiž pracujú na základe údajov kamery, ktorá sníma protiidúce vozidlá, ale aj vpredu idúce autá. Elektronika potom upraví výšku, šírku a dĺžku svetelného kužeľa tak, aby neoslepoval iných účastníkov premávky. Nová technológia bude dostupná už na jeseň. Cena svetiel však zatiaľ ostáva tajomstvom.

A toto sú laserové svetlá zo štúdie Audi Sport... Foto: Audi
Audi - laserové svetlá A toto sú laserové svetlá zo štúdie Audi Sport quattro laserlight, ktorá sa predstavila v Las Vegas.

A nespí ani konkurencia. Veď len nedávno, na januárovej výstave spotrebnej elektroniky Consumer Electronics Show v Las Vegas, predstavilo podobnú technológiu Audi vo svojom koncepte s výstižným názvom Audi Sport quattro laserlight. Takže náskok BMW nie je pravdepodobne až taký dramatický. Do jesene sa môže bez problémov objaviť aj v niektorom z ingolstadtských modelov.

S podobnou technológiou experimentuje už dlhší... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - laserové svetlá S podobnou technológiou experimentuje už dlhší čas aj Mercedes-Benz. Jeho laserové svetlá v štúdii GLA Concept dokázali nielen svietiť, ale aj premietať obraz.

A máme tu tiež laserové svetlá od Mercedesu-Benz. Ten ich predstavil v štúdii GLA Concept už na vlaňajšom májovom autosalóne v Šanghaji. Dokázali nielen svietiť, ale aj premietať obraz na stenu alebo cestu. Mercedes tak otvára napríklad možnosť projekcie piktogramov navigácie priamo na cestu pred vozidlo. Sériové GLA ich síce nemá, ale ktovie?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW i8 #laserové svetlá #laserlight
Články podľa značiek