Zabudnite na reťaze. Nokian predstavil pneumatiku s výsuvnými hrotmi

Bude to revolúcia v pneumatikárskom priemysle? Na odpoveď si ešte počkáme. Každopádne je však na svete pneumatika, ktorá dokáže ponúkať na asfalte kvalitné jazdné vlastnosti a na snehu či ľade sa vyrovná pneumatikám s hrotmi. Má ich totiž výsuvné.

18.02.2014 12:00
Nokian Foto:
Nová pneumatika s výsuvnými hrotmi kombinuje vlastnosti bežných zimných pneumatík a plášťov s hrotmi. Zatiaľ je však len v štádiu vývoja.
debata (3)

Spoločnosť Nokian Tires vyvinula koncepčnú pneumatiku, ktorá má odstrániť hneď niekoľko nevýhod pneumatík s hrotmi. Tie sa vo väčšine krajín nemôžu používať, pretože ničia povrch vozoviek a navyše zhoršujú jazdné vlastnosti vozidiel na bežných cestách. Ich výhody sa prejavia len na snehu a ľade, kde je efekt podobný použitiu snehových reťazí.

Nokian však stvoril hybridnú pneumatiku, ktorá má hroty ukryté. Vysunú sa len v prípade potreby. Technológiu výsuvných hrotov demonštrovala fínska spoločnosť na zimnej hrotovej pneumatike Hakkapeliitta 8 SUV. Na rozdiel od bežného prevedenia je vybavená hrotmi, ktoré sú v normálnom stave umiestnené v kovových puzdrách zapustených v dezéne. V takomto neovplyvňujú jazdné vlastnosti vozidla na suchých a mokrých cestách.

V prípade potreby sa hroty vysunú zo svojich... Foto: Nokian
Nokian V prípade potreby sa hroty vysunú zo svojich puzdier. Ak sa vodič dostane opäť na asfalt, hroty sa zasunú.

V prípade potreby sa ale z puzdier vysunú pevné kovové hroty nad obrys pneumatiky. To zabezpečí perfektnú trakciu na snehu a ľade. Ako systém pracuje ale Nokian zatiaľ nespresnil. Otázny je najmä princíp vysúvania ale aj to, ako sa budú puzdra správať s ubúdajúcou vrstvou dezénu z dôvodu opotrebenia. Napokon, Nokian ani netají, že ide zatiaľ len o experiment bez záväzných termínov sériovej výroby.

Ak by však takéto pneumatiky Nokian priviedol až do komerčného štádia, bolo by to už jeho druhé prvenstvo v histórii pneumatikárskeho priemyslu. Práve táto fínska značka totiž presne pred osemdesiatimi rokmi, teda v roku 1934, predstavila prvé pneumatiky určené špeciálne pre podmienky severskej zimy. „Ako priekopníci vo svete zimných pneumatík chceme ukázať, že je možné skombinovať pneumatiku s hrotmi a bez hrotov,“ povedal Matti Morrini, technický riaditeľ Nokianu.

Nokian
Nokian
+2Nokian

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatika #Nokian Tyres #výsuvné hroty
Články podľa značiek