Tesla Motors stavia megatováreň na batérie. Budú lacnejšie

Ďalšia generácia elektromobilov Tesla má mať podstatne nižšiu cenu. Tú ovplyvňuje najmä cena batérií. Tesla ich chce preto vyrábať sama. Oznámila, že vybuduje obrovskú továreň v USA.

27.02.2014 15:00
debata
Tretia generácia modelov Tesla, ktorá je... Foto: Tesla Motors
Tesla Motors - továreň Tretia generácia modelov Tesla, ktorá je očakávaná v roku 2016, bude vybavená batériami z vlastnej „mega továrne“. To by malo znížiť výrobné náklady a následne ceny nových modelov.

Producent elektromobilov, kalifornská spoločnosť Tesla Motors, dokazuje, že to, o čom mnohí tvrdili, že sa nedá, možné je. Má autá, ktoré sú schopné prejsť na jedno nabitie takmer 300 míľ, pre majiteľov modelov Tesla S buduje sieť 120-kilowattových supernabíjačiek, ktoré sú schopné dobiť batérie za 30 minút a najnovšie sa rozhodla vyrábať sama akumulátory. Majú byť výkonnejšie, ľahšie a najmä lacnejšie.

Doterajším dodávateľom akumulátorov pre elektromobily Tesla je spoločnosť Panasonic. Tesla však chce ďalej znížiť náklady na produkciu nových modelov. A tak oznámila, že plánuje vybudovať obrovskú továreň na akumulátory. Sama ju označuje termínom Giga Factory. A nepôjde len o samotnú výrobu. Proces má zahŕňať všetky fázy vrátane ťažby surovín.

Aj preto sa často ako potenciálne miesto výstavby skloňuje Nevada, kde sa nachádza jediná lítiová baňa v USA. Druhou alternatívou je podľa neoficiálnych zdrojov Nové Mexiko. Partnerom projektu bude opäť Panasonic. Mega továreň Tesly má vyrábať batérie pre tretiu generáciu jej modelov a má prispieť k rýchlejšiemu zavádzaniu nových technológií. Výsledkom by mala byť nižšia cena nových modelov Tesla a ich masové rozšírenie.

Príchod tretej generácie plánuje Tesla na rok 2016. Už základná verzia má mať dojazd na jedno nabitie 320 km, pričom batérie budú podstatne menšie ľahšie. Hlavným ťahákom sa má stať sedan Tesla Model E, s ktorým chce kalifornská automobilka zaútočiť na BMW 3 a Mercedes triedy C. Cena sa má pohybovať pod 40 000 dolárov. Na tej istej platforme vznikne aj crossover a pravdepodobne aj nástupca roadsteru.

Dovtedy bude Tesla operovať s priebežne modernizovaným Modelom S a novým SUV Tesla Model X, ktorý by sa mal predstaviť ešte tento rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Motors
Články podľa značiek