Walmart Wave: Aerodynamický kamión jazdí na elektrinu

Prečo vyvíja jedna z najväčších obchodných sietí na svete kamión budúcnosti? Ukazuje, ako by sa dali znížiť prepravné náklady.

14.03.2014 16:00
debata
Kľúčom k zníženiu spotreby je nízka hmotnosť,... Foto: Walmart
Walmart Wave Kľúčom k zníženiu spotreby je nízka hmotnosť, prepracovaná aerodynamika a hybridná pohonná sústava.

Walmart patrí k jednej z najväččím obchodným reťazcom na svete. Len v USA má 3 860 predajní a za hranicami ďalších 5 650. Pre potreby zásobovania prevádzkuje iba v Spojených štátoch obrovskú flotilu 6 500 nákladných vozidiel. Snaha o zníženie dopravných nákladov je teda dostatočným motívom zaoberať sa vývojom nákladného vozidla budúcnosti. Svoje predstavy ukázal Walmart na koncepčnej súprave Walmart Wawe (Walmart Advanced Vehicle Experience).

Futuristická kabína ponúka vysoký komfort a... Foto: Walmart
Walmart Wave Futuristická kabína ponúka vysoký komfort a dobrý výhľad pre vodiča, ktorý sedí v centrálnej osi vozidla.

K šetreniu pohonných hmôt súpravy má prispieť jednak zníženie odporu vzduchu a jednak zníženie celkovej hmotnosti. Ťahač má preto aerodynamickú kabínu s centrálne umiestneným sedadlom vodiča, ktorá nadväzuje na tvar návesu. Týmto riešením sa podarilo znížiť aerodynamický odpor až o 20 %. O redukciu hmotnosti, a to až o 1 800 kg v porovnaní s bežnými súpravami, sa zas postaralo rozsiahle nasadenie kompozitných materiálov v konštrukcii návesu aj samotného ťahača. O čo bude ľahší o to väčšia bude jeho nosnosť.

Walmart nie je rozhodne prvým, ktorý sa snaží o... Foto: Luigi Colani
Luigi Colani Truck Walmart nie je rozhodne prvým, ktorý sa snaží o čosi podobné. Na projekte aerodynamického kamiónu pracuje už od osemdesiatych rokov napríklad aj švajčiarsky dizajnér Luigi Colani.

Bez povšimnutia neostala ani pohonná sústava. Klasický diesel tu už nenájdete. Walmart Wawe je totiž elektromobilom. Jeho li-ion batérie možno nabíjať z elektrickej siete alebo pomocou generátora poháňaného plynovou mikroturbínou Capstone. Tej „chutí“ rovnako dobre benzín, nafta, zemný plyn, ako aj bionafta. Bližšie technické informácie, napríklad výkon, spotrebu energie či dojazd, nám Walmart ale zatiaľ neprezradil.

Výroba takéhoto futuristického kamiónu pravdepodobne v najbližšej dobe „nehrozí“. Rozhodne však zaujímavý projekt ukazuje ekologické rezervy, ktoré majú súčasné nákladné vozidlá.

Walmart Wave
Walmart Wave
+5Walmart Wave

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kamión #Walmart #Walmart Wave
Články podľa značiek