Škoda oficiálne potvrdila príchod veľkého SUV. Hovorí mu Snowman

Škoda Yeti dostane väčšieho súrodenca. Česká automobilka to dnes potvrdila na svojej výročnej tlačovej konferencii. Zatiaľ sa mu hovorí Snowman. Ale netešte sa, vyrábať sa začne až koncom budúceho roka.

17.03.2014 18:00
Škoda Snowman Foto:
Toto je jedna z mnohých vizualizácií Snowmanu, ktoré kolujú po internete. Automobilka s nimi nemá, samozrejme, nič spoločné.
debata (2)

Príchod väčšieho SUV, než je súčasná Škoda Yeti, nie je žiadnym veľkým prekvapením. Hovorí sa o ňom už pekných pár mesiacov. Teraz je to však definitívne. Oznámilo to vedenie automobilky na svojej výročnej tlačovej konferencii v priestoroch múzea Škody v Mladej Boleslavi. Česi môžu byť radi aj z toho dôvodu, že výroba novinky ostane na domácej pôde.

Hrozilo totiž, že sa bude vyrábať v Španielsku. Montovať ju však budú nakoniec v závode Kvasiny, ktorý prejde rozsiahlou rekonštrukciou. Potvrdil to sám predseda predstavenstva Winfried Vahland. V súčasnosti sa tu vyrábajú modely Superb, Yeti a Roomster v počte asi 150 000 kusov ročne. Závod zamestnáva 4 500 ľudí.

O samotnom aute však veľa nevieme, takže všetko ostáva v rovine špekulácií. Najpravdepodob­nejšia je alternatíva, že vznikne na platforme MQB, ktorá bude základom aj pre jeho koncernového súrodenca, novú generáciu VW Tiguan. No v porovnaní s ním by mal mať Snowman, v súlade s rodinnou tradíciou Škody, možnosť prepravovať až sedem cestujúcich.

Koncepčne tak bude Snowman s dĺžkou takmer päť metrov bližšie k pripravovanému Volkswagenu CrossBlue, ktorý je krížencom SUV a MPV a s ktorým sa počíta najmä pre americký trh. Z toho možno predpokladať, že nie všetky verzie budú vybavené pohonom 4×4. Podľa českých médií by sa mala cena Snowmanu začínať približne na 23 500 eurách.

Svetu sa však predstaví pravdepodobne až budúci rok na jesennom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Jeho výrobu totiž Škoda rozbehne koncom roka 2015.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Yeti #SUV #MPV #MQB #Škoda Snowman
Články podľa značiek