Bude z nového Twinga aj malá Dacia? Vylúčené to nie je

Nové Twingo má len pár dní po svetovej premiére a už sa šušká, že na jeho platforme by mohol vzniknúť aj najmenší model Dacie.

19.03.2014 16:00
debata
Okrem nového Twinga a jeho technologického... Foto: Renault
Renault Twingo - 2014 Okrem nového Twinga a jeho technologického dvojčaťa Samartu Forfour sa na trhu s veľkou pravdepodobnosťou objaví aj tretí člen rodiny. Najlacnejšou alternatívou by sa mala stať malá Dacia.

Aj keď ide len o špekulácie, podobné úvahy majú logiku. Vývoj nového Twinga bol totiž vzhľadom na použitie úplne novej platformy s motorom vzadu dosť drahý. Aj preto sa Renault spojil s koncernom Daimler, ktorý už čoskoro predstaví jeho technologické dvojča s názvom Smart Forfour.

Vrátiť investície by však mohol pomôcť aj tretí člen rodiny využívajúci tú istú techniku. A aký iný model by to mal byť, ak nie nová Dacia, najmä ak je verejným tajomstvom, že už pracuje na malom mestskom autíčku? Práve tento nový prírastok výrobného programu by mal vrátiť Daciu k pôvodnej myšlienke vyrábať auto s cenou 5 000 eur.

Napriek nízkej cene však Dacia plánuje použiť vo svojom „krpcovi“ sériovo montovaný stabilizačný systém ESP a viac než dva airbagy. Naopak, ušetrí sa na komfortných prvkoch, plechových diskoch kolies a karosérii, ktorá bude v základných verziách používať veľký počet nelakovaných plastových dielcov.

Kedy sa nová malá Dacia dostane k zákazníkom, nie je ešte známe. Ak však bude používať techniku Twinga, určite môžeme pod podlahou kufra čakať trojvalec 1,0 SCe (52 kW) a jeho preplňovanú verziu 0,9 TCe (66 kW). Špecifická koncepcia nového Twinga totiž neumožňuje využiť iné agregáty.

Nakoniec však môže všetko dopadnúť celkom inak. V hre je totiž aj možnosť, že nová mala Dacia naozaj vznikne z Twinga, lenže nie toho nového. Tak ako po minulé roky by teda mohol Renault „darovať“ rumunskej Dacii svoju overenú techniku. Zatiaľ to tak dobre fungovalo a niet dôvodov, prečo by to tak nemohlo byť aj do budúcna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Renault Twingo
Články podľa značiek