Motory Mazda Skyactiv poslúžia aj novej malej Toyote

Po motoroch BMW v modeli Verso a agregátoch Subaru v kupé GT86 plánuje Toyota využiť aj techniku Mazdy. Malo by ísť o maloobjemový 4-valec 1,3 Skyactiv-G pre nástupcu Toyoty Yaris.

19.03.2014 12:00
Mazda Skyactiv-G Foto:
Nový benzínový agregát 1,3 Skyactiv-G, prípadne naftový motor 1,5 Skyactiv-D by sa mal už čoskoro objaviť pod kapotou nového modelu Toyoty v nižšej triede. Je však možné, že pôjde len o lokálnu spoluprácu Toyoty a Mazdy v USA a Mexiku.
debata

Pripravovanú kooperáciu Toyoty a Mazdy na poli motorov potvrdil Keishi Egawa, generálny riaditeľ Mazdy v Mexiku. Spresnil, že konkurenčnú techniku použije Toyota v subkompaktnom modeli. O ktorý motor však konkrétne pôjde, Egawa neuviedol.

Núka sa logická možnosť použiť úsporný motor 1,3 Skyactiv-G pre novú generáciu Yarisu, prípadne novučičký dieselový agregát 1,5 Skyactiv-D, ktorý debutoval len pred pár dňami v Ženeve pod kapotou konceptu Mazda Hazumi, čo je predvoj novej Mazdy 2.

A nejde len o samotné použitie motorov. Novú malú Toyotu bude totiž Mazda aj vyrábať. Využije na to kapacity závodu Salamanca v Mexiku, kde bude schádzať z liniek aj nová Mazda 2. Je teda viac ako pravdepodobné, že oba modely budú veľmi príbuzné a že ich budú spájať viac než len motory.

Ako paralelu môžeme uviesť výrobu Toyoty Aygo, Peugeotu 108 a Citroenu C1 v českej továrni TPCA v Kolíne. Podľa Egawu budú mať rozdielny dizajn exteriéru, v interiéri však využijú veľkú časť spoločných komponentov. Vzhľadom na skutočnosť, že nová generácia Mazdy 2 sa má začať vyrábať v Mexiku už tento rok, ani nová malá Toyota to nemá do výroby ďaleko.

Otázne je len to, či bude táto verzia určená aj pre európsky trh. Veď súčasný európsky Yaris schádza z výrobných liniek francúzskeho montážneho závodu vo Valenciennes. Skúposť na informácie zo strany Egawu, o aký model Toyoty vlastne pôjde, nevylučuje ani možnosť, že sa na ňom objaví logo Scionu. To je americká značka Toyoty určená pre mladé skupiny zákazníkov, založená v roku 2002.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Yaris #Mazda #Skyactiv #Skyactiv-G #Skyactiv-D #Scion
Články podľa značiek