Renault Espace je prezradený. Vďaka patentovému úradu

Nový veľkopriestorový Renault predstaví automobilka až na jesennom domácom autosalóne v Paríži. Už dnes však poznáme jeho podobu.

20.03.2014 12:00
Renault Espace 2015 Foto:
Obrázky z patentového úradu naznačujú, že sériová verzia nového Espace nebude mať ďaleko od vlaňajšieho konceptu Initiale Paris.
debata

Vozidlám triedy MPV sa už zďaleka nedarí tak ako v osemdesiatych či deväťdesiatych rokoch. Renault, tvorca tejto triedy, to však nevzdáva. V septembri na autosalóne v Paríži predstaví v poradí piatu generáciu legendárneho Espace. Mimochodom, bude to presne tridsať rokov od príchodu tej prvej.

O dizajne si však môžeme urobiť pomerne presnú predstavu už dnes. Nielen vďaka konceptu Initiale Paris, predstavenom vlani na jeseň vo Frankfurte, ale aj vďaka prvým fotografiám z patentového úradu, kde si ho dal Renault zaregistrovať. Tie naozaj potvrdzujú že štúdia Initiale Paris bola jeho predvojom.

Novinkou Espace bude fakt, že bude nielen MPV,... Foto: Renault
Renault Espace 2015 Novinkou Espace bude fakt, že bude nielen MPV, ale tak trochu aj krížencom prvkov populárnej triedy SUV. Dostane vyšší podvozok a odolnejšiu ochranu podvozka.

V porovnaní s predchádzajúcimi generáciami bude však nový Espace odlišný. Požičia si totiž niekoľko prvkov z populárnych crossoverov. Napríklad veľké kolesá, lepšie chránený podvozok a vyššiu svetlú výšku. Pre Renault nič nové. Veď modely Scénic RX4, Avantime či Vel Satis, hoci nie príliš úspešné, už dávno ukázali záľubu Renaulta v genetických experimentoch.

Základná koncepcia stavajúca na priestrannom a variabilnom interiéri pre siedmich cestujúcich mu však ostane vlastná. Možno aj preto bude väčší. Veď Initiale Paris malo na dĺžku až 4,85 metra, čo zodpovedá pôvodnej predĺženej verzii Grand Espace. Podobné bude aj riešenie zadného stĺpika a profilu okien. Pochopiteľne, ubudne futuristická strecha s vygravírovanou mapou Paríža či krídlové dvere.

Poháňať ho bude aj tento úžasný diesel 1,6 dCi... Foto: Renault
Renault 1,6 dCi Energy 160 Poháňať ho bude aj tento úžasný diesel 1,6 dCi Energy 160 Bi-Turbo s výkonom 118 kW.

Pod kapotou môžeme očakávať horúcu novinku v podobe dvakrát preplňovaného dieselového 4-valca 1,6 dCi 160 Twin Turbo Energy s výkonom až 118 kW a krútiacim momentom 380 Nm, ktorý by mal byť až o 25 % úpornejší ako pôvodný agregát 2,0 dCi. Spojený bude pravdepodobne so šesťstupňovou dvojspojovou prevodovkou EDC, tak ako v Initiale Paris. Špekuluje sa aj nad hybridným pohonom.

Viac oficiálnych informácií však Renault uvoľní až s blížiacou sa svetovou premiérou v Paríži.

Renault Espace 2015
Renault Espace 2015
+2Renault Espace 2015
Renault Initiale Paris Concept
Renault Initiale Paris Concept
+9Renault Initiale Paris Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Espace #autosalón Paríž 2015
Články podľa značiek