Bentley odhaľuje luxusné SUV

Prvá fotografia najluxusnejšieho SUV všetkých čias napovedá, že Bentley predsa len prepracoval dizajn štúdie EXP 9 F, ktorá mu predchádzala. Do výroby by malo ísť už na budúci rok.

24.03.2014 06:00
Bentley SUV Foto:
Produkčný model najluxusnejšieho SUV vychádza zo štúdie EXP 9 F. Ako však vidno z prvej oficiálne fotografie, koncept prešiel aspoň v prednej časti zásadnou tvarovou premenou.
debata

Trieda SUV dostane nového kráľa. Bude pochádzať z Crewe a ponesie logo Bentley. Napokon nie je to žiadne veľké prekvapenie. Ambíciu zísť z asfaltu na prašné cesty demonštrovala aristokratická britská značka už v roku 2012 štúdiou EXP 9 F na autosalóne v Ženeve. A potom ju ešte ukázala na rôznych ďalších motorshow, nevynímajúc čínsky Peking, teda na trhu, kde má s novým SUV najväčšie plány.

Je však pravdou, že dizajn štúdie EXP 9 F vyvolal pomerne kontroverzné reakcie. Bentley preto oznámil, že ak sa nebude štúdia páčiť, uskutoční zmeny. Zároveň však dodal, že podstatné sú najmä reakcie čínskeho publika. A ako sa zdá z prvej zverejnenej fotografie nového veľkého Bentleya, preháňajúceho sa v pieskových dunách, naozaj sa tak stalo.

Veľa toho síce nevidíme, ale je jednoznačné, že zmenami prešli nárazníky aj kruhové svetlá. Tie sa viac podobajú súčasnej vlajkovej lodi Mulsanne. Aj keď tie obrysové sú umiestnené vyššie. Všetko ostatné je zahalené prachom. V každom prípade má byť nový Bentley absolútne najsilnejším a najluxusnejším SUV na svete. Šéf automobilky Wolfgang Schreiber hovorí doslova o novom segmente v tejto triede.

Technika je zatiaľ zahalená tajomstvom. Špekuluje sa však nad platformou Porsche Cayenne, aj keď britské SUV bude nepochybne väčšie. Čo sa týka motorov, je isté len to, že okrem benzínového agregátu sa pod kapotou objaví aj hybridná technika. Pravdepodobne tá, ktorá je určená pre novú Panameru S E-Hybrid, kombinujúcu preplňovaný benzínový šesťvalec s elektromotorom.

Schreiber však potvrdil, že Bentley sa nebude brániť ani vznetovému motoru. K dispozícii má materský koncern VW v súčasnosti napríklad osemvalec 4,2 TDI, ktorý dosahuje výkon 283 kW. Lenže oprášiť by mohol aj svoj naftový desaťvalec 5,0 TDI, ktorý sa ukázal na jeseň v koncepte Audi Nanuk, alebo dokonca naftový dvanásťvalec 6,0 V12. Presnejšie údaje sa však dozvieme až s blížiacou sa premiérou.

Nie je vylúčené, že po prvý raz ukáže Bentley svoje nové SUV, ktoré by mohlo niesť názov Falcon (Sokol), už za pár mesiacov na autosalóne v Pekingu. Práve Čína má byť totiž hlavným teritóriom terénneho Bentleya. V pláne je ročná produkcia 3 000 kusov a polovica z nich má skončiť v „ríši stredu“. Tú druhú si rozdelí najmä Rusko a Stredný východ. Predaj však odštartuje až na budúci rok.

Cena by mala štartovať na úrovni 150 000 eur. O odbyt sa však Bentley nebojí. Už dnes registruje 2 000 záväzných objednávok. Do výrobných kapacít v Crewe preto investoval takmer jednu miliardu eur. Predpoklady, že nový Bentely sa bude vyrábať v Bratislave, sa teda nepotvrdili.

Bentley EXP 9 F Concept
Bentley EXP 9 F Concept
+3Bentley EXP 9 F Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #Concept #koncept #SUV #Bentley SUV #Bentley EXP 9 F
Články podľa značiek