Daimler a Bosch kritizujú Teslu. Nechce ich pustiť na nabíjačky

Nová sieť supervýkonných nabíjačiek americkej Tesly, ktorú buduje v Nemecku, je prístupná len majiteľom vozidiel Tesla. To sa, samozrejme, nepáči jej rivalom.

31.03.2014 12:00
Tesla Supercharged Foto:
Nabíjacie stanice s výkonom 120 kW a jednosmerným prúdom môžu využívať aj z dôvodu špeciálnych konektorov len majitelia vozidiel Tesla S. Nie sú dokonca kompatibilné ani so starším modelom Tesla Roadster.
debata (1)

Dôvod, prečo nemôžu nové nabíjačky využiť aj ostatní majitelia elektromobilov, je zrejmý. Nabíjačky s výkonom až 120 kW vyžadujú špeciálny konektor Tesla. Nemeckým spoločnostiam Bosch a Daimler sa to nepáči. Tvrdia, že by mali byť dostupné majiteľom všetkých elektromobilov. A to bez rozdielu značky.

„Budúcnosť je v znamení štandardizácie. Rovnako ako v prípade benzínových staníc potrebujeme univerzálny dobíjací systém pre všetky elektromobily všetkých značiek“, komentoval situáciu Thomas Weber, šéf vývoja koncernu Daimler pre nemecký Automobilwoche. Podporil ho aj Volkkmar Denner, riaditeľ Boschu, ktorý sa vyjadril, že už dnes existuje univerzálna technológia pre dobíjanie, len ju treba chcieť postaviť.

Postup Tesly však nie je protizákonný. Len sa rozhodla podporiť predaj svojich vozidiel aj touto formou, hoci na úkor ostatných majiteľov elektromobilov. To, že jej však nejde len o zisk, dokazuje tým, že dobíjanie vozidiel poskytuje zadarmo. Tento rok otvorila na diaľnici medzi Kolínom a Mníchovom štyri nabíjačky Tesla Supercharger

Do konca roka má ich hustota vzrásť natoľko, aby žiadny z vlastníkov Tesly nemal v Nemecku k nabíjačke ďalej ako 320 km, čo je približný reálny dojazd Tesly S. Ešte neskôr sú v pláne „elektrodiaľnice“ do veľkých európskych miest, od Ríma a Paríža až po Lisabon.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Motors #Supercharger #nabíjačky
Články podľa značiek