Toyota Supra a BMW Z4 budú hybridní súrodenci

To, že BMW a Toyota pracujú na vývoji spoločného športového modelu, vieme už dávnejšie. Britský Autocar však priniesol bližšie informácie.

01.04.2014 10:00
debata
Kým Toyota postaví zo spolupráce s BMW novú... Foto: Toyota
Toyota FT-1 Concept Kým Toyota postaví zo spolupráce s BMW novú Supru, jej mníchovský partner využije jej hybridnú techniku pre nástupcu roadsteru BMW Z4.

Doteraz sa len špekulovalo, o aké modely vlastne pôjde. Podľa Autocaru je však dnes už takmer isté, že zo spolupráce vznikne nová Toyota Supra a ďalšia generácia roadsteru BMW Z4. A keďže s emisiami dnes nie sú žiadne žarty, oba modely budú hybridmi, presnejšie dobíjateľnými plug-in hybridmi.

Technológiu dodá, samozrejme, Toyota. Oprie sa o svoje skúsenosti z vytrvalostných pretekov v Le Mans. Oba modely tak dostanú nielen preplňovaný dvojlitrový 4-valec, ale aj tri elektromotory, podobne ako okruhový špeciál TS030 Hybrid alebo nedávno predstavený koncept Yaris Hybrid-R. Ten ponúkal výkon až 420 koní.

O uskladnenie rekuperovanej energie z brzdenia sa nebudú starať klasické akumulátory, ale superkondenzátory, ktoré sú ľahšie a rýchlejšie sa nabíjajú. Kým technika Supry a Z4 bude spoločná, dizajn si vyvinie každý z partnerov sám. V každom prípade pri tom využijú konštruktéri kompozitné materiály, ktoré sú ďalším okruhom spolupráce Toyoty a BMW.

Na nové športové autá sa však môžeme tešiť najskôr v roku 2017.

Toyota FT-1 Concept
Toyota FT-1 Concept
+19Toyota FT-1 Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #BMW #hybrid #plug-in hybrid
Články podľa značiek