Zavrú umývacie linky? Nissan predstavil samočistiaci lak

Znie to ako zázračný recept z teleshopingu, ale je to realita. Nissan chce ako prvý zaviesť do ponuky samočistiaci lak. Nanotechnológia sa vraj postará, aby ste už nikdy nemuseli umývať svoje auto.

02.05.2014 12:00
Nissan  first self-cleaning car Foto:
Ochranu karosérie pred nečistotami má zabezpečiť nanotechnológia odpudzujúca vodu, sneh, blato či prach. Všetka špina skĺzne po povrchu vozidla.
debata (1)

Nissan už má určité skúsenosti s lakmi využívajúcimi nanotechnológiu. Pre niektoré modely totiž ponúka samoopravovací lak Scratch Shield, ktorý je schopný zaceliť malé škrabance. Tentoraz však experimentuje s lakom Ultra-Ever Dry, ktorý by mal vďaka super hydrofóbnym vlastnostiam odpudzovať nielen vodu, ale aj blato, mastnoty, sneh či bežnú špinu.

Princíp nanolaku je založený na vytvorení malej vzduchovej vrstvy medzi povrchom a okolitým prostredím vozidla. Táto vrstva má následne zabrániť usadzovaniu akýchkoľvek nečistôt či vody. Jednoducho, všetka špina skĺzne z karosérie. Nissan doslova tvrdí, že zákazníci nebudú už musieť nikdy umývať svoje auto. Technológiu testuje na modeli Note, pričom ho bude v nasledujúcich mesiacoch overovať aj v európskych podmienkach.

Samozrejme, nejde o úplnú novinku. Náter Ultra-Ever Dry vyvinula spoločnosť UltraTech International a používa sa na rôzne účely, napríklad v stavebníctve alebo na ošetrovanie outdoorového oblečenie, topánok a podobne. Nissan je však prvý, ktorý sa rozhodol uplatniť jej výhody pri povrchovej úprave vozidiel. Na rozdiel od dodatočného nanášania náteru, by mala byť táto vrstva laku trvalá.

Nissan však zatiaľ nespresnil, koľko to bude celé stáť. V každom prípade sa lak Ultra-Ever Dry nestane súčasťou sériového vybavenia. Zákazníci ho nájdu len na zozname príplatkov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Ultra-Ever Dry
Články podľa značiek