Tesla zaútočí na Čínu. Postaví tam výrobný závod

Do štyroch rokov by mala byť spustená výroba elektromobilov Tesla v Číne. Americký producent ekologických vozidiel tým chce obísť vysoké dovozné clo.

05.05.2014 16:00
Tesla  - výroba Foto:
Do štyroch rokov by mala mať Čína nielen dostatočnú sieť nabíjacích staníc pre elektromobily Tesla, ale aj vlastný výrobný závod.
debata (2)

Nielen v Európe vyrastie nový výrobný závod na elektromobily Tesla. V súvislosti so štartom predaja modelu Tesla S v Číne sa totiž Elon Musk vyjadril, že jeho spoločnosť plánuje v najbližších troch-štyroch rokoch investovať stovky miliónov dolárov do výstavby rozsiahlej siete dobíjacích staníc ale aj výrobných kapacít v Číne.

Čína sa má stať pre Tesla Motors podľa Muska najväčším exportným trhom. V súčasnosti je však predaj zaťažený 25 % dovozným clom. Takže kým v USA zaplatia zákazníci za Teslu Model S od 69 000 dolárov, v Číne je to najmenej 118 000 dolárov (734 000 juanov). Výroba priamo v „ríši stredu“ by túto veľkú nevýhodu odstránila.

Pravdepodobne však bude musieť Tesla pristúpiť na joint-venture s niektorým z čínskych podnikov, alebo založiť spoločný americko-čínsky podnik, tak ako je to pri vstupe zahraničného kapitálu do tejto krajiny bežné.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Model S #Tesla Motors
Články podľa značiek