Hongqi L5: Čínsky 'rolls' ide do výroby. Na ružiach má ustlané

Čínske autá to už nie sú len kópie. Tamojšie automobilky si trúfajú už aj na luxusný tovar. Dôkazom je nová 12-valcová limuzína Hongqi L5, ktorá by mohla narobiť prievan v domácom odbyte značiek Rolls-Royce či Bentley.

02.05.2014 16:00
debata (1)
Hongqi L5 nadväzuje na tradíciu čínskeho... Foto: SHUTTERSTOCK, FAW
Hongqi L5 Hongqi L5 nadväzuje na tradíciu čínskeho dizajnu. V Európe by teda veľa šancí na úspech určite nemal. Čínske štátne špičky a podnikateľskú elitu však určite nenechá chladnými.

Novinka predstavená na autosalóne v Pekingu pochádza od čínskeho koncernu FAW. Ten je už desaťročia dvorným dodávateľom reprezentatívnych limuzín pre čínske vládne, stranícke či armádne špičky. Aj preto neprekvapí, že značka Hongqi znamená v preklade Červená vlajka. Tamojším boháčom by to však nemalo prekážať.

Po predstavení limuzíny Hongqi H7 v roku 2012, ktorou FAW odštartoval novú kapitolu svojej histórie, zamieril ešte vyššie. V Pekingu ukázal skutočný „čínsky rolls“. Luxusný koráb s dĺžkou 5,5 metra poháňa 12-valcový motor s objemom šiestich litrov a výkonom 296 kW. Nechýba dokonca hydropneumatické pruženie ani permanentný pohon oboch náprav.

Viac ako 5,5 dlhú limuzínu s hmotnosťou 3,2... Foto: SHUTTERSTOCK, FAW
Hongqi L5 Viac ako 5,5 dlhú limuzínu s hmotnosťou 3,2 tony poháňa autorsky vyvinutý 12-valcový motor 6,0 V12 s výkonom 296 kW a krútiacim momentom 548 Nm. Nechýba ani pneumatické odpruženie a pohon 4x4.

Kam Hongqi L5 patrí, naznačuje aj svojím konzervatívnym dizajnom a okázalou hmotnosťou 3,2 tony. O odbyt sa čínsky výrobca rozhodne neobáva. Prvý exemplár vraj už predal súkromnému záujemcovi, ktorý bol ochotný „vysoliť“ za L5 rovných 800 000 dolárov. No ak by aj lokálpatriotizmus tamojšej podnikateľskej elity zlyhal, FAW má oporu v komunistickom režime.

Ten totiž chystá veľkú obnovu svojho reprezentačného vozového parku. Do plachiet fúka novej limuzíne aj nariadenie čínskej vlády, ktoré zakazuje predstaviteľom dôležitých štátnych funkcií využívať vozidlá zahraničných značiek, najmä Audi, ktoré bolo u tamojšej „smotánky“ veľmi populárne. Presadnúť bude teda musieť do vozidiel domácej výroby. A do akých iných, ak nie práve do Hongqi.

Interiér má ponúknuť komfort na úrovni britskej... Foto: SHUTTERSTOCK, FAW
Hongqi L5 Interiér má ponúknuť komfort na úrovni britskej aristokratickej klasiky.

Veď táto značka je úzko spojená s čínskymi straníckymi špičkami. Tamojší „papaláši“ sa vo vozidlách s červenou vlajkou vozili už od roku 1958. Výrobca Hongqi využíval od začiatku zahraničnú techniku, napríklad vozidiel Simca, Chrysler, Lincoln, Mercedes či Toyota. Teraz sa však už čoraz viac spolieha na vlastný vývoj a produkty.

Hongqi L5
Hongqi L5
+3Hongqi L5

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hongqi #autosalón Peking 2014 #Hongqi L5
Články podľa značiek