Landwind E32: Čínsky Range Rover Evoque. Zase cez kopirák!

V poslednom čase to vyzeralo, že čínske automobilky predsa len o čosi viac rešpektujú zákony priemyselného vlastníctva a orientujú sa na vývoj vlastných produktov. Čínsky Landwind E32 je bohužiaľ výnimkou.

09.05.2014 16:00
Landwind E32 Foto:
Range Rover Evoque? Nie. Toto je Landwind E32. Ďalší príklad porušovania elementárnych zásad priemyselného vlastníctva.
debata (5)

Čínsky Landwind svoju záľubu v kopírovaní úspešných japonských a európskych vozidiel preukázal už niekoľkokrát. Spomeňme aspoň SUV s európskym názvom X5 a dizajnom, ktorý akoby z oka vypadol Toyote RAV4. A teraz tu máme ďalší prípad. Nový kompaktný crossover E32 je totiž takmer vernou kópiou úspešného Range Roveru Evoque.

Dokonca aj nápis na prednej kapote pripomína... Foto: Landwind
Landwind E32 Dokonca aj nápis na prednej kapote pripomína Range Rover.

Nemožno si to nevšimnúť. Obe autá akoby zišli z jednej výrobnej linky. Landwind išiel až tak ďaleko, že použil rovnaký font na vytvorenie nápisu značky na prednej kapote. Ku cti mu slúži aspoň fakt, že nejde o žiaden technický „brak“. Naopak, poháňa ho preplňovaný benzínový dvojliter s výkonom 142 kW spojený so šesťstupňovou manuálnou, a teraz sa podržte, alebo osemstupňovou automatickou prevodovkou vlastnej konštrukcie!

Veľa vlastnej invencie nepreukázali dizajnéri... Foto: Landwind
Landwind E32 Veľa vlastnej invencie nepreukázali dizajnéri Landwindu ani v zadnej časti.

Do predaja sa novinka chystá koncom tohto roka. A čo je komické, jej dizajn si dal Landwind v Číne patentovať. Obrázky v galérii totiž pochádzajú priamo z patentového úradu. Veľa pák však európske ani japonské automobilky na takýto postup nemajú. Mať problémy v Číne, od ktorej sú v mnohom závislé, sa dnes jednoducho nevypláca.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Landwind #Range Rover #Landwind E32
Články podľa značiek