Toyota Yaris 2015: Facelift v štýle Ayga

V priebehu leta prejde Toyota Yaris výraznou modernizáciou. Jeden z najúspešnejších modelov nižšej triedy čakajú zmeny v dizajne aj pár technických zlepšení. Toyota sľubuje lepšiu dynamiku a vyšší komfort.

14.05.2014 06:00
Toyota Yaris 2014 Foto:
Jediná zverejnená fotografia vynoveného Yarisu prezrádza dizajnovú inšpiráciu v menšom Aygu.
debata (4)

Informácie sú síce oficiálne, ale zatiaľ veľmi strohé. Toyota zverejnila len jednu jedinú fotografiu európskej verzie vynoveného Yarisu, aj to v podobe hybridu, ktorý sa od bežných modifikácií predsa len líši. I tak je zrejmé, že nová tvár Yarisu je silne inšpirovaná nedávno predstavenou druhou generáciou Ayga. Aj pomerne konzervatívny Yaris by teda v súlade s filozofiou „Under Priority“, chcel zahrať viac na emócie.

Zmeny sa tak dotkli najmä prednej masky s motívom ležatého X a nárazníka, ktorý dostal výrazný sací otvor. Zadná časť sa zas môže pochváliť prepracovanými svetlami s použitím LED diód a novým difúzorom v zadnom nárazníku. Pocit vyššej hodnoty má priniesť aj interiér. Ten však ostáva zatiaľ tajomstvom. V každom prípade však Toyota sľubuje kvalitnejšie materiály, viac priestoru a bohatšie možnosti individualizácie.

Posádka by mala tiež profitovať z vyššieho akustického komfortu a podvozku, ktorý ponúkne lepšie odpruženie, ale aj vyššiu stabilitu. Technika pod kapotou sa však nezmení. Yaris budú naďalej poháňať zážihový 3-valec 1,0 VVT-i (51 kW), štvorvalec 1,33 VVT-i (73 kW) a diesel 1,4 D4-D. Motory budú však pravdepodobne už spĺňať emisnú normu Euro 6. Špecifickú pozíciu si zachová Yaris Hybrid, kombinujúci zážihový 4-valec 1,5 VVTi (55 kW), elektromotor ( 45 kW) a planétovú kontinuálnu prevodovku.

Nový Yaris predstaví Toyota už začiatkom leta. Prvé objednávky by mali byť registrované v polovici júla, pričom prvé vozidlá dorazia na Slovensko koncom augusta. Yaris je pre Toyotu veľmi dôležitý model. Vlani sa dokonca vypracoval na pozíciu desiateho najpredávanejšieho auta v Európe.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Yaris #Toyota Aygo
Články podľa značiek