M55 Terminus: Diabolsky rýchly e-bike stojí od 27 000 eur

Elektrické bicykle sa v poslednom čase množia ako huby po daždi. Ich kráľom však zostáva e-bike M55 Terminus. Vyslúžil si prezývku „lambo medzi bicyklami“.

18.05.2014 07:00
M55 Terminus Foto:
Vlajková loď elektrobicyklov M55 má výkon do 1 500 wattov. To umožňuje jazdcovi dosahovať rýchlosť až 80 km/h.
debata

Pôvod tohto extrémneho stroja nemusíme hľadať ďaleko. Zrodil sa pred pár rokmi v Maďarsku. A dobyl svet. Nič rýchlejšie s pedálmi totiž nezoženiete. Tí, ktorí sa o bicykle zaujímajú, však dobre vedia, že je to poriadne drahá „hračka“. A najmä exkluzívna. Spolu sa zatiaľ z modelu M55 Terminus vyrobilo v piatich sériách len 275 kusov.

Čo je na ňom také výnimočné? Je to spracovanie a technológia, ktorá pripomína stavbu ručne vyrábaných motocyklov. M55Terminus je vybavený elektromotorom uchyteným priamo v ráme. Na rozdiel od bežných elektrických bicyklov s motorom v kolese je teda v tomto prípade súčasťou odpružených hmôt. A to je pre jazdca veľká výhoda. Samotný motor dosahuje výkon až 1 500 wattov, teda 1,5 kW. To je na stroj s hmotnosťou necelých 31 kg naozaj dosť.

Najzaujímavejšou verziou M55 Terminus je Biceps... Foto: M55
M55 Terminus Najzaujímavejšou verziou M55 Terminus je Biceps s originálne uchyteným predným kolesom cez kyvné a otočné rameno.

Ale pozor! Vybavený je technológiou Pedelec, čo znamená, že motor má výlučne asistenčnú funkciu. Pracuje len vtedy, ak šliapete do pedálov. To ho asi najviac zbližuje s klasickými bicyklami. Jazdec si potom nastaví mieru požadovanej asistencie elektromotora. Podľa spoločnosti M55 dokáže Terminus dosiahnuť rýchlosť 80 km/h a s trénovaným jazdcom dokonca až 120 km/h.

Zabudované batérie umožňujú dojazd približne 100 km. To je však údaj pre ekonomický mód, keď má najväčší podiel na pohone samotný jazdec. V športovom režime vystačí kapacita batérií asi len na polovicu. V teréne je to však obrovská výhoda. M55Terminus sa vyrába v piatich vyhotoveniach: Classic, Royal, Biceps, Prime a Airbrush. Každé je čímsi špecifické. Už základný Classic má však hliníkový rám, karbónové pedále, blatníky či kryt batérií.

Elektromotor je namontovaný priamo v ráme a nie... Foto: M55
M55 Terminus Elektromotor je namontovaný priamo v ráme a nie kolese, ako to býva zvykom. To je výhoda pre jazdné vlastnosti.

Royal Edition je zameraný na vskutku náročných zákazníkov. V ponuke sú dokonca strieborné či zlaté doplnky, diamanty nevynímajúc. Technicky najzaujímavejší je však Biceps so špeciálne uchyteným predným kolesom na odpruženom kyvnom ramene, podobne ako pri niektorých špičkových motocykloch BMW. Zadná vidlica zas evokuje dizajnom tvar ruky.

Elektrobicykel, ktorého vývoj trval päť rokov, však stojí minimálne 27 000 eur. Na svete je len niekoľko distribučných miest. V Európe napríklad iba sedem. Prekvapujúco jedno z nich je aj na Slovensku. Predaj sprostredkúva spoločnosť Greentech Mobility.

M55 Terminus
M55 Terminus
+15M55 Terminus

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #M55 Terminus #M55 #elektrobicykel
Články podľa značiek