PSA: Interiér budúcnosti bude meniť náladu vodiča

Interiér Chrysalide ukazuje, že sa rôzne systémy môžu priamo podieľať nielen na komforte jazdy, ale aj na potlačení negatívnych vplyvov vedúcich k únave, nepozornosti či stresu. Interiér sa preto bude správať na základe toho, akú má vodič náladu.

19.05.2014 12:00
PSA - interiér Chrysalide Foto:
Na pozitívnej korekcii nálady vodiča sa bude podieľať podsvietenie, klimatizácia, masážne sedadlá aj audiosústava. Vodiča buď upokoja, alebo ak je unavený, preberú k životu.
debata

Základom systému je kamera, ktorá skenuje tvár vodiča a jeho výrazy. Na základe týchto údajov vie vyhodnotiť jeho psychický stav. Či je pozorný, alebo unavený, či má dobrú náladu, alebo podlieha stresu. Ak zistí, že by stav vodiča mohol negatívne ovplyvniť bezpečnosť jazdy, aktivuje program, ktorý zmení atmosféru v interiéri vozidla. Buď ho upokojí, alebo, naopak, „preberie“ k životu.

Dokáže napríklad meniť farbu náladového osvetlenia, podsvietenie prístrojov, ale tiež vylučovať prostredníctvom klimatizácie rôzne relaxačné arómy, meniť teplotu či vybrať vhodnú hudbu a optimálnu hlasitosť. Na upokojení vodiča sa môžu tiež podieľať masážne sedadlá. Samozrejme, všetky funkcie sú nastaviteľné, tak aby systém vodiča neobťažoval niečím, čo nemá rád.

Nálade vodiča sa prispôsobí aj aróma vzduchu... Foto: PSA
PSA - interiér Chrysalide Nálade vodiča sa prispôsobí aj aróma vzduchu vychádzajúceho z klimatizácie.

Zaujímavým prvkom je aj špeciálny filter klimatizácie, ktorý zabezpečuje takmer sterilné vnútorné prostredie. Koncern PSA ho už používa v niektorých modeloch určených pre smogom zamorenú Čínu. Vychytávkou je aj prepojenie audiosústavy s navigáciou. Tá pre lepšiu orientáciu dáva navigačné pokyny z reproduktorov na tej strane vozidla, kde má vodič na najbližšej križovatke odbočiť.

Interiér Chrysalide je spoločným dielom Peugeotu a Citroënu. Niektoré jeho funkcie budú už v blízkej budúcnosti využívať vozidlá oboch značiek. Kedy presne to bude, koncern PSA nespresnil.

PSA - interiér Chrysalide
PSA - interiér Chrysalide
+3PSA - interiér Chrysalide

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #PSA #interiér #Chrysalide
Články podľa značiek