VW pracuje na 10-stupňovej prevodovke DSG. Zníži spotrebu

Do roku 2020 chce Volkswagen zvýšiť účinnosť svojich pohonných reťazcov o 15 %. Pomôcť má aj nová 10-stupňová dvojspojková prevodovka.

20.05.2014 12:00
VW prevodovka 10-DSG Foto:
Na rozdiel od konkurencie bude 10-stupňový automat Volkswagenu využívať princíp dvojspojkovej prevodovky.
debata (2)

Vývoj 10-stupňovej dvojspojkovej prevodovky potvrdil sám šéf vývoja koncernu VW Group Hans-Jakob Neuser na konferencii motorov vo Viedni. Od novej prevodovky si najväčší európsky producent sľubuje zníženie spotreby paliva, a teda aj produkcie emisií CO2.

Podľa Neusera bude nová prevodovka zvládať prenos krútiaceho momentu do 500 Nm. To znamená, že bude vhodná aj pre vozidlá strednej triedy. O tom, kedy nasadí 10-stupňové DSG koncern do výroby, zatiaľ Neuser nespresnil. Neoficiálne informácie hovoria o tom, že prvým modelom s touto prevodovkou bude crossover Audi Q1. A to je naplánované už na rok 2016.

V tom čase už budú pravdepodobne na trhu aj konkurenčné 10-stupňové prevodovky. Nie je tajomstvom, že na nich pracujú koncerny Ford, General Motors a Hyundai. Na rozdiel od Volkswagenu však budú využívať klasickú koncepciu s planétovým ozubením a hydrodynamickým meničom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #prevodovka #VW #DSG
Články podľa značiek