Octavia RS bude vraj silnejšia. Vďaka výročiu kupé 130 RS

Kým Škoda Fabia RS v budúcnosti už pravdepodobne nedostane nástupcu, Octavia RS by mohla byť ešte výkonnejšia. Dôvod? Štyridsiate výročie najúspešnejšej športovej škodovky všetkých čias – kupé 130 RS.

21.05.2014 12:00
Škoda Octavia RS Foto:
Podľa neoficiálnych informácií pripravuje Škoda limitovanú edíciu Octavie RS so silnejším motorom. Pravdepodobne pôjde o mierny výkonový tuning, ktorý používa napríklad Volkswagen Golf GTI Performance. Jeho dvojliter dáva 169 kW.
debata

Tvrdia to aspoň niektoré české motoristické servery, ktoré sa odvolávajú na interný zdroj z automobilky Škoda. Tá vraj plánuje priviesť na svet limitovanú edíciu Octavie RS, ktorá má vzdať hold svojej predchodkyni, homologovanej v roku 1975. Úpravy by pritom mali zasiahnuť nielen dizajn, ale aj techniku. Konkrétne preplňovaný 4-valec 2,0 TSI.

V podstate by to nemal byť veľký problém. V koncerne Volkswagen existuje mnoho variantov tohto agregátu. Aj silnejších, ako používa súčasná Octavia RS. Jeho výkon by sa tak mohol vyšplhať napríklad na úroveň, ktorú využíva VW Golf GTI Performance (169 kW), Seat Leon Cupra (195 kW) či dokonca Golf R (221 kW). Vzhľadom na predný náhon Octavie RS sa však bude Škoda držať asi viac pri zemi.

Len pre zaujímavosť. Škoda 130 RS bola a je najúspešnejším pretekárskym automobilom Škody. Homologovaná bol v roku 1975 a koncepčne vychádzala z prototypov 180RS a 200RS, od ktorých prevzala podvozok. Z objemu 1,3 litra dával jej vzadu uložený 4-valec výkon 140 koní, teda 103 kW. V roku 1977 s ňou Škoda získala napríklad zlato v rely Monte Carlo. Vyrábala sa do roku 1981.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda 130 RS #Škoda Octavia #Octavia RS
Články podľa značiek