Google predstavil vlastné auto. Nemá volant ani pedále

Internetový gigant Google predstavil vlastný plne automatizovaný automobil bez volantu a pedálov. Je vybavený len tlačidlami pre rozjazd a zastavenie. Riadenie obstaráva výlučne elektronika.

28.05.2014 16:00
debata
Internetový gigant Google pracuje na vozidlách... Foto: Google
Google - automatické auto Internetový gigant Google pracuje na vozidlách s autonómnym ovládaním už od roku 2009. Tento raz však technológiu riadenia bez vodiča namontoval do autorsky skonštruovaného automobilu.

Zatiaľ ide o prototypy, firma však chce v spolupráci s partnermi z automobilového priemyslu vyrobiť v dohľadnej dobe 100 až 200 kusov. Oznámil to na utorňajšej technologickej konferencii v južnej Karolíne spoluzakladateľ spoločnosti Sergey Brin.

Malý elektromobil pre dvoch cestujúcich vyzerá ako kríženec medzi Smartom od Daimleru, VW Beetlom, poprípade Fiatom 500. Je vybavený výhradne tlačidlami pre rozjazd a zastavenie. Samotné riadenie obstarávajú senzory a počítač.

Google zatiaľ od roku 2009 svoje technológie autonómneho riadenia skúšal iba vo vozidlách tradičných automobiliek. Napríklad na Lexusoch a v Toyote Prius. V nich ale musel byť vždy niekto na mieste vodiča, aby mohol v určitých prípadoch zasiahnuť.

Spoločnosť Google dúfa, jej autonómne vozidlá sa stanú v priebehu niekoľkých rokov dostupné v mnohých amerických mestách. Podľa Brina by mohli fungovať napríklad v rámci firemnej internetovej taxislužby a neskôr sa z ich mohol stať prepojený dopravný systém.

Vozidlá Google môžu zatiaľ jazdiť maximálnou rýchlosťou len 40 km/h. Podľa Brina však nie je žiaden dôvod, aby sa nemohli pohybovať oveľa rýchlejšie, ako náhle sa preverí, že sú bezpečné.

„Dúfam, že za niekoľko málo rokov prekonáme svoje vlastné kritériá na bezpečnosť, ktoré požadujú, aby bol takýto automobil bezpečnejší ako auto s vodičom“, povedal Brine pre agentúru Reuters.

Vyjadril tiež nádej, že testovanie áut bez vodiča bude čoskoro povolené na verejných komunikáciách v celých USA a v budúcnosti aj v zahraničí. Zatiaľ sú totiž takéto skúšky legálne len v niektorých amerických štátoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #autonómne riadenie
Články podľa značiek