Mini Superleggera Vision: Brit v talianskych šatách

Takto to vyzerá, keď si dizajn auta vezmú pod palec Taliani. Mini Superleggera Vision je ukážkou spolupráce veľkej automobilky a talianskeho dizajnového štúdia.

29.05.2014 09:11
Mini Superleggera Vision Foto:
Mini Superleggera Vision nesie typický dizajnérsky odkaz ostatných modelov tejto značky.
debata

Spoločnosť BMW Group (vlastník značiek BMW, Mini a Rolls-Royce) predstavila na tradičnej súťaži krásy Concorso dEleganza Villa dEste štúdiu, ktorá je výsledkom spolupráce Mini a milánskeho dizajnérskeho štúdia Touring Superleggera. Výhodou tohto štúdia je to, že okrem samotného tvarového návrhu karosérie dokáže zabezpečiť celý výrobný proces pod vlastnou strechou, od prvých nákresov, cez povrchovú techniku a analýzu štruktúr, vývojové modely a prototypy až po malosériovú finálnu výrobu karosérií na kľúč. Exkluzívny roadster samozrejme neukazuje trendy len na poli dizajnu, ale aj techniky, takže pod jeho kapotou nájdete elektromotor a akumulátory neudanej kapacity. O pohonnom reťazci toho automobilka celkovo veľa neprezradila, nakoľko sa zatiaľ neuvažuje ani o jeho prípadnej sériovej výrobe.

Ľahká hliníková konštrukcia auta ukrýva... Foto: Mini
Mini Superleggera Vision Ľahká hliníková konštrukcia auta ukrýva elektromotor.

„Teší nás, že značka MINI sa pri vývoji svojej štúdie nechala ovplyvniť talianskym dizajnom“, vraví Piero Mancardi, výkonný riaditeľ spoločnosti Touring Superleggera a dodáva: „MINI týmto projektom ukazuje, že sa oplatí podstúpiť námahu a že vo svete moderného navrhovania karosérií má ešte stále miesto aj kvalitná ručná práca.“

Taliansky rukopis je tu evidentný. Foto: Mini
Mini Superleggera Vision Taliansky rukopis je tu evidentný.

Karoséria Mini Superleggera Vision je vytvorená z veľkých plátov plechu a nemá takmer žiadne medzery, čím sa konštruktérom podarilo dosiahnuť jednoliaty a veľmi elegantný vzhľad. Vozidlo je nalakované modrou metalízou Como Blue z vlastného vývoja, ktorá vytvára klasický a zároveň moderný tekutý efekt. To podľa tvorcov podčiarkuje dômyselného talianskeho ducha štúdie MINI Superleggera™ Vision. Exkluzivitu profilu podčiarkujú neobyčajné ráfiky kolies a elegantné štrbinové spätné zrkadlá, ktoré drží rameno z lešteného hliníka.

„MINI a Touring sú presvedčení, že krása vo veľkej miere závisí od správnych proporcií. Tie zároveň spájajú klasický prístup a inovácie“, vraví Louis de Fabribeckers, dizajnový šéf Touring Superleggera. „Na tomto automobile sme sa zriekli všetkých nepodstatných prvkov dizajnu aj výbavy. Výkon a vysokú účinnosť sme dosiahli znížením hmotnosti karosérie aj interiéru. Talianskeho ducha sme vtlačili prostredníctvom proporcií a typickou líniou okien.

Exkluzívny z von aj z vnútra

V duchu klasických materiálov sa nesie aj kabína auta, ktorej dominuje hliník a koža (hnedé kožené čalúnenie Sabbia). Dvere a časť stredovej konzoly dostali čiernu úpravu, ktorá má tvoriť kontrast voči hliníkovým plochám aj surovému základnému laku v oblasti nôh. Športové škrupinové sedadlá člúnené kvalitnou čiernou kožou odkazujú na športové úspechy značky MINI.

Rovnako elegantná ako karoséria je aj kabína. Foto: Mini
Mini Superleggera Vision Rovnako elegantná ako karoséria je aj kabína.

Prečo označenie Touring Superleggera

Pomenovanie Touring používala už od roku 1926 talianska karosáreň Carrozzeria na označenie dizajnového štýlu vyznávajúceho hladké proporcie, čisté tvary a celistvosť. Išlo o optimalizáciu tvarov a zlepšenie aerodynamiky. Superleggera zasa označuje legendárne konštrukcie pozostávajúce z ľahkých hliníkových krycích plechov a pevných rámov z oceľových rúrok. Medzi najznámejších zástupcov tohto konštruktérskeho aj dizajnérskeho smeru patria Isotta Fraschini Spider, , Ferrari 166 Touring Barchetta, Maserati 3500, či Lamborghini 350–400 GT.

Mini Superleggera Vision
Mini Superleggera Vision
+5Mini Superleggera Vision
debata chyba
Články podľa značiek