Nová Fabia sa už preháňa po českých diaľniciach

Premiéra tretej generácie Škoda Fabia je naplánovaná až na jesenný autosalón v Paríži. Predsériové prototypy sa však už veselo preháňajú po českých cestách. Takto zachytili novú Fabiu českí motoristi. Snímky zverejnili server auto.cz. a autoforum.cz

05.06.2014 16:00
debata (23)
Fabia si požičia štylistické prvky z Rapidu aj... Foto: Autoforum.cz
Škoda Fabia 2015 Fabia si požičia štylistické prvky z Rapidu aj Octavie. Vidieť to na prednej maske, či zadnom stĺpiku. O radikálny posun v dizajne však rozhodme nepôjde.

Nová Fabia bude debutovať presne 2. októbra na autosalóne v Paríži. V tom čase už asi budeme poznať jej podobu z oficiálnych fotografií automobilky. Najpredávanejšie auto v Česku a na Slovensku, a tiež druhú najpredávanejšiu škodovku, však nie je možné celkom utajiť. Najmä ak sú skúšky predsériových vozidiel v plnom prúde a veselo brázdia české komunikácie.

Takto sa podarilo zachytiť novú Fabiu Jakubovi Hrbáčovi na diaľnici D11. Samozrejme s maskovaním, ktoré má navodiť dojem, že ide o Rapid Spaceback, ale aj tak je evidentné, že pod kamuflážou sa skrýva práve Fabia. Novinka dostane podľa vzoru Octavie a Rapidu ostrejší „strih“, podobný zadný stĺpik ako Octavia, zatmavený stredný stĺpik a novú prednú masku s centrálnym zubom.

Maskovanie Fabie má vytvoriť vizuálny dojem, že... Foto: Auto.cz
Škoda Fabia 2015 Maskovanie Fabie má vytvoriť vizuálny dojem, že ide o Rapid Spaceback. Evidentne s ním však nemá veľa spoločné. Zadné svetlá sú vraj inšpirované štúdiou VisionC.

Nič viac ale známe nie je. Zatiaľ môžeme zopakovať len to, čo už vieme. Základom Fabie bude platforma PQ25, ktorú využíva súčasné Polo. Nepôjde teda o úplne nový základ MQB, ale v porovnaní s aktuálnou generáciou si Fabia predsa len polepší. Šéfdizajnér Škody Jozef Kabáň sa v rozhovore pre české médiá vyjadril, že jej zadná časť bude čiastočne inšpirovaná konceptom päťdverového kupé VisionC a že aj naďalej bude ponúkaná s možnosťou dvojfarebného vyhotovenia karosérie.

Novinkou bude aj možnosť farebného riešenia interiéru. Chýbať nebudú ani praktické prvky „simply clever“, ako škrabka pod vekom nádrže či obojstranný koberec v kufri. Podľa Kabáňa sa pozícia Fabie na trhu zmení. Dôvodom je, že v porovnaní s minulosťou bude v ponuke Škody ohraničená dvoma novými modelmi – zdola Škodou Citigo a zhora Rapidom. To ju má posunúť na úroveň, kde by sa za normálnych okolností nedostala.

Čo sa týka motorov, môžeme len hádať na základe už známych faktov o modernizovanom Pole. Pod jej kapotou by sa tak mali objaviť trojvalce 1,0 MPI (44, 55 kW) a ich preplňované verzie 1,0 TSI (66, 77 kW). Ponuku dieselov zastúpi nový trojvalec 1,4 TDI (55, 66 kW).

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda 110 R #Škoad Fabia
Články podľa značiek