Lamborghini 5-95 Zagato: Prezlečené Gallardo

S týmto unikátom nemá samotné Lamborghini veľa spoločné. Solitérny kus vznikol na zákazku súkromného zberateľa v dielňach Zagata. Dôvod? Deväťdesiate piate výročie tejto slávnej milánskej karosárne.

06.06.2014 16:00
Lamborghini 5-95 Zagato Foto:
Základom unikátneho Lamborghini 5-95 je technika dnes už nevyrábaného Gallarda, ktoré bolo historicky najúspešnejším Lamborghini všetkých čias.
debata

S týmto unikátom nemá samotné Lamborghini veľa spoločné. Solitérny kus vznikol na zákazku súkromného zberateľa v dielňach Zagata. Dôvod? Deväťdesiate piate výročie tejto slávnej milánskej karosárne.

Spolupráca Lamborghini a Zagata má dlhú históriu. Prvýkrát totiž oblieklo Zagato Lamborghini už v roku 1965 na popud Marquisa Gerino Geriniho. Ako základ vtedy poslúžila technika modelu 350 GT. Tak vzniklo Lamborghini 3 500 GTZ. O takmer päťdesiat rokov neskôr sa jeden z najvýznamnejších zberateľov vozidiel Lamborghini, Albert Spiess, rozhodol dať Zagatu opäť príležitosť. Do kariet mu nahralo 95. výročie od založenia milánskej karosárne. Napokon, jasné je to už zo samotného názvu.

Jej dizajnéri si tentoraz vzali do parády dnes už nevyrábané Gallardo LP 570–4. Dôvodom je skutočnosť, že práve Gallardo je historicky najúspešnejším modelom Lamborghini. Za desať rokov produkcie si ho objednalo až 14 022 zákazníkov. Ostala však len technika, presnejšie atmosférický 10-valec s objemom 5,2 litra a výkonom 420 kW, ako aj pohon oboch náprav. Všetko ostatné sa zmenilo. Inšpiráciu čerpalo Zagato z vlastnej histórie, ktorá bola vždy verná filozofii funkcionalizmu a racionalizmu.

Solitérny exemplár nesie množstvo typických... Foto: Zagato
Lamborghini 5-95 Zagato Solitérny exemplár nesie množstvo typických prvkov Zagata. Napríklad bublinovú strechu a brutálne postranné otvory na prednej maske.

Lamborghini 5–95 tak dostalo množstvo typických prvkov, ako bublinovú strechu a agresívnu prednú masku s bočnými sacími otvormi. Najviac sa však odvoláva na dizajn roadstera Lamborghini Zagato Raptor z roku 1996, ktorý zdieľal 12-valcovú techniku vtedajšieho Daibala. Brutalitu tohto stroja zvýrazňuje strešný sací otvor pre prívod chladiaceho vzduchu k motoru, ako aj aktívny zadný spojler. Novinkou sú kruhové zadné svetlá s grafikou „lopatiek“. Celá štúdia je lakovaná v oranžovej farbe.

Vzácny solitér predstavilo Zagato na súťaži elegancie Villa d'Este v talianskom Cernobbiu pri jazere Como. Akú sumu si Zagato vypýtalo od Albert Spiessa za stavbu tohto solitéru a koľko stál celý projekt, zostáva tajomstvom. Jeho nový majiteľ však určite nemá hlboko do vrecka. V jeho zbierke sa nachádza niekoľko unikátnych Lamborghini, ktoré existujú len v jedinom exemplári, ale aj klenoty v podobe Alfa Romeo SZ (1990) a R.Z. (1993) či Aston Martin V8 Zagato (1985), všetky karosované v Miláne.

Lamborghini 5-95 Zagato
Lamborghini 5-95 Zagato
+1Lamborghini 5-95 Zagato

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zagato #Lamborghini #Lamborghini Gallardo #Lamborghini 5-95 Zagato
Články podľa značiek