Renault dokončí kupé Alpine sám. S Caterhamom končí

V roku 2012 informoval Renault a Caterham o pláne vývoja nového kupé Alpine. Vzájomné nezhody však viedli k rozkolu. Kultové športové auto by sa však omeškať nemalo. Renault od spolupráce s britskou značkou síce odstúpil, ale projekt dokončí vo vlastnej réžii.

16.06.2014 12:00
debata
Novodobé kupé by malo vychádzať z konceptu... Foto: Renault
Renault Alpine A 110-50 Concept Novodobé kupé by malo vychádzať z konceptu A110–50, ktorý postavil Renault pri príležitosti 50. výročia vzniku Alpine.

O problémoch medzi Renaultom a britským Caterhamom sa šuškalo už dlhšie. Teraz je všetko jasné. Renault oznámil, že na základe spoločnej dohody so skupinou Caterham navýšil svoj podiel v spoločnosti Société des Automobiles Alpine Caterham na 100 percent. V ľudskej reči to znamená, že Caterham už nebude mať na vývoj kupé žiadny vplyv a projekt dokončí Renault sám.

Podstatné je, že súčasne s touto správou Renault deklaroval záujem priviesť nové kultové kupé na svet v pôvodnom termíne, teda v roku 2016. Zatiaľ ho označuje ako „Berlinette pre 21. storočie“. Nemal by to byť až taký veľký problém, projekt je totiž v relatívne vysokom štádiu vývoja. Exteriér je hotový na 90 % a do konca leta skompletuje Renault aj interiér.

Nový model ľahkého kupé by mal dizajnovo vychádzať zo štúdie Dezir, ktorá bola prvou prácou nového šéfdizajnéra Laurensa van den Ackera vo farbách Renaultu. Napokon z nej bol odvodený aj neskorší koncept Renault-Alpine A10–50 k 50. výročiu založenia značky Alpine. Ten poháňal 6-valec 3,5 V6 od Nissanu s výkonom 294 kW a krútiacim momentom 422 Nm.

Či sa dostane aj do sériového kupé, nie je známe. V každom prípade bude nové kupé schádzať z výrobných liniek francúzskeho závodu Dieppe, ktorý je rodiskom športových Renaultov RS. A čo Caterham? Ten sa vyjadril, že tiež nebude váhať a postaví kupé podľa vlastných predstáv. Na rozdiel od Renaultu však neuviedol kedy. Šepká sa, že by malo vzniknúť na platforme nemeckého malovýrobcu športových áut Artega.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Caterham #Renault Alpine
Články podľa značiek