Local Motors: Auto z 3D tlačiarne chytá obrysy

Spoločnosť Local Motors má víťaza súťaže o dizajn prvého auta vyrobeného pomocou 3D tlače. Zlato si odnáša Talian Michel Anoé za projekt elektrického roadsteru Strati.

17.06.2014 12:00
Local Motors - Strati Foto:
Kompaktný elektrický roadster Strati je navrhnutý tak, aby bolo možné veľkú časť jeho komponentov vrátane skeletu a vonkajších panelov karosérie vyrobiť na 3D tlačiarni.
debata

Priestorová tlač napreduje míľovými krokmi a neobíde ani automobilový priemysel. Tlačiarne 3D sú totiž schopné vyrobiť komplikované komponenty oveľa rýchlejšie a presnejšie, ako to dokážu klasické technológie. Nedávno sa napríklad použitím „vytlačených“ súčiastok pochválil švédsky Koenigsegg. Pre extrémny One:1 vyrobili touto technológiou komponenty turbodúchadla a výfukového potrubia.

Lenže americká spoločnosť Local Motors chce vytlačiť prakticky celé auto. Už v marci vyhlásila dizajnérsku súťaž o návrh vozidla, ktoré by využívalo technológiu 3D tlačiarní v rozsahu, na aký sme doteraz neboli zvyknutí. Zúčastnilo sa na nej celkom 200 dizajnérov z viac ako tridsiatich krajín. Víťazstvo si zaknihoval Talian Michel Anoé za projekt elektromobilu Strati.

Dvojmiestny roadster zabodoval jednoduchou koncepciou a celkovým vyhotovením. Jeho skelet aj vonkajšie panely karosérie sú navrhnuté tak, aby mohli byť vyrobené priestorovou tlačou. Tú by však bolo možné využiť aj v konštrukcii sedadiel či pomocných rámov. Strati by mal poháňať vzadu umiestnený elektromotor čerpajúci energiu z li-ion akumulátorov.

Okrem hlavnej výhry v hodnote 5 000 dolárov sa môže víťaz tešiť aj na realizáciu projektu. Prototyp Strati by mal byť totiž vystavený už v septembri na americkom veľtrhu IMTS 2014 (International Manufacturing Technology Show 2014) v Chicagu ako jeden z najväčších technologických ťahákov. Cieľom zatiaľ nie je sériová výroba, ale demonštrácia potenciálu 3D tlače. Autori sú presvedčení, že „3D auto“ môže byť hospodárnejšie a bezpečnejšie ako tie súčasné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #3D tlačiareň #Local Motors
Články podľa značiek