Mégane Trophy-R: Nürburgring majú v rukách opäť Francúzi

Renault splnil to, čo si pred časom zaumienil. V žalúdku mu totiž od marca ležal Seat Leon 280, ktorý ho na referenčnom nemeckom okruhu Nürburgring obral o titul najrýchlejšej sériovej predokolky. Teraz už môžu páni z divízie Renault Sport spávať oveľa pokojnejšie. Ich Mégane R.S. Trophy-R vrátil vavríny späť do Francúzska.

19.06.2014 16:00
debata (1)
Navonok spoznáte najrýchlejší Mégane všetkých... Foto: Renault
Renault Megane R.S. Trophy-R Navonok spoznáte najrýchlejší Mégane všetkých čias vďaka farebnému vyhotoveniu, ktoré kombinuje bielu perleť, čiernu strechu a červené polepy, ladiace s červenými diskami kolies.

Zámer Renaulta pokoriť Seat na legendárnom okruhu Nordschleife nebol žiadnym veľkým prekvapením. Tým je však jeho nová zbraň. Pôvodne sa totiž očakávalo, že sa tejto úlohy zhostí nová ostrá verzia Mégane 275 Trophy s výkonom 205 kW. Lenže Renault vyrukoval s čímsi ešte drsnejším. Na štart postavil Mégane R.S. 275 s prívlastkom Trophy-R. V podstate ide o limitovanú edíciu „sériového“ 275 Trophy, ktorý podstúpil ďalší tuning.

Výkon preplňovaného 4-valca 2,0 T, naznačený číslom v názve, sa síce nezmenil (275 k, 205 kW), ale ubudlo riadne na váhe. A to celých 100 kg. Na oltár rekordu musel padnúť všetok luxus. Vrátane zadných sedadiel (-20 kg), izolačných materiálov (-18 kg), rádia a klimatizácie (-10 kg) či použitia ultrašportových škrupinových sedadiel (-22 kg). Okrem toho dostal rekordný Trophy-R aj všetky možné príplatkové extra doplnky, takže konečná váha sa ustálila na 1 280 kilogramoch.

Z interiéru, oholeného na kosť, zmizli zadné... Foto: Renault
Renault Megane R.S. Trophy-R Z interiéru, oholeného na kosť, zmizli zadné sedadlá, klimatizácia aj rádio. Karbónové sedadlá môžu byť vybavené 6-bodovými bezpečnostnými pásmi.

Napríklad odľahčený li-ion akumulátor (-16 kg), špičkový výfukový systém slovinskej spoločnosti Akrapovič (-4 kg), podvozok Cup so samosvorným diferenciálom, nastaviteľnými tlmičmi Öhlins Road&Track, kompozitnými prednými pružinami Allevard a vysokovýkonnými plášťami Michelin Pilot Sport Cup 2 obutými na 19-palcových diskoch. Pre adaptívny podvozok je pripravených až 20 konfigurácii tvrdosti pruženia prednej a 30 zadnej nápravy. Všetko pritom možno ovládať z miesta vodiča.

O skrotenie tohto ultrahothatchu sa stará brzdová sústava Brembo s prednými kotúčmi s priemerom 350 mm a hliníkovými osami, ktoré redukujú hmotnosť o ďalšie tri kilogramy. Výsledkom je skutočne športové náradie, ktorému sa podarilo vrátiť titul najrýchlejšej predokolky späť do rúk Renaultu. "Zelené peklo”, ako nazývajú priaznivci okruh Nürburgring, absolvoval Mégane R.S. Trophy-R za fantastických 7 minút a 54,36 stotiny sekundy. To je o štyri sekundy rýchlejšie, ako to v marci zvládol Seat Leon 280.

Preplňovaný dvojliter dáva maximálny výkon 201... Foto: Renault
Renault Megane R.S. Trophy-R Preplňovaný dvojliter dáva maximálny výkon 201 kW a krútiaci moment 360 Nm. Krotia ho brzdy Brembo s priemerom kotúčov 350 mm.

Celkovo vyrobí Renault 250 kusov ostrého Mégane R.S. 275 Trophy-R. V základe má stáť približne 45 000 eur. K tomu bude možné doobjednať spomínané športové doplnky, prípadne kompletný paket Nürburgring, ktorý bude obsahovať napríklad aj 6-bodové bezpečnostné pásy.

Renault Megane R.S. Trophy-R
Renault Megane R.S. Trophy-R
+14Renault Megane R.S. Trophy-R

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Mégane RS #Nürburgring #Renault Mégane
Články podľa značiek