Mercedes CLS: Facelift prinesie LED svetlá a prevodovku 9G-Tronic

Po štyroch rokoch výroby chystá Stuttgart modernizáciu druhej generácie 4-dverového kupé CLS. Zatiaľ odhalil informácie o nových svetlách Multibeam LED.

18.06.2014 16:00
Mercedes CLS  2015 - Multibeam LED Foto:
Nové svetlá Multibeam LED dosvietia do vzdialenosti až 485 metrov. Elektronika pritom dokáže meniť tvar svetelného kužeľa až stokrát za sekundu.
debata

Druhá generácia nádherného 4-dverového kupé CLS debutovala v roku 2010 a dva roky nato sa predstavila aj verzia kombi Shooting Brake. Teraz dozrel čas na prvý facelift. Veľa o ňom Mercedes zatiaľ neprezradil. Vystačiť si musíme so štyrmi fotografiami svetiel. A o tie vlastne v prvej tlačovej správe ide. Práve nové reflektory Multibeam LED, ktoré nahrádzajú pôvodné adaptívne bi-xenóny sú jednou z najväčších technologických vychytávok.

V každom z reflektorov sa nachádzajú štyri samostatné LED moduly a 24 individuálnych LED diód. Každý zo svetelných komponentov sa nastavuje nezávisle. To umožní dokonalé prispôsobenie svetelného toku okamžitým podmienkam. Riadenie svetlometov zabezpečujú štyri riadiace jednotky, ktoré získavajú potrebné informácie z kamery umiestnenej za čelným sklom, ale aj navigácie.

Svetlá budú spojené s kamerou za čelným sklom,... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes CLS 2015 - Multibeam LED Svetlá budú spojené s kamerou za čelným sklom, prípadne navigáciou. Dôležité dáta budú vyhodnocovať štyri riadiace jednotky a vysielať povely každej dióde individuálne. Spolu je ich v každom z reflektorov až 24.

Dosah svetiel je úctyhodných 485 metrov. To je približne o 180 metrov ďalej, ako zvládnu súčasné xenónové svetlá a len o 120 metrov menej v porovnaní s najmodernejšími laserovými svetlami od BMW či Audi. Prisvecovanie do zákrut umožňujú štyri natáčacie diódy, ktoré sa otáčajú v uhle dvanástich stupňov. Svetlá môžu navyše využívať dáta navigačného systému, ktorý pozná profil trate. Na základe týchto údajov menia tvar či dosah svetelného kužeľa.

Samozrejmosťou je aj vytváranie takzvaného čierneho tunelu tak, aby nedochádzalo k oslepovaniu protiidúcich vodičov. Naopak, svetlá vás intenzívnym svetelným lúčom upozornia na zle osvetlených chodcov alebo cyklistov. Mercedes tiež sľubuje omnoho pohotovejšie reakcie, ako pri pôvodných bi-xenónových reflektoroch. Napokon, svetlá sú schopné v prípade potreby meniť tvar kužeľa až stokrát za sekundu!

Ako možno vyčítať z prvých fotografií, nové budú nielen svetlá, ale aj nárazník či predná maska, evokujúca novší model A a CLA. V interiéri by mal pribudnúť nový volant, „plávajúci“ displej multimediálneho rozhrania a nové ovládače na stredovej konzole. Očakávať tiež môžeme 9-stupňovú prevodovku 9G-Tronic, ktorá debutovala len nedávno v triede E a pravdepodobne aj nový benzínový 6-valec s objemom troch litrov, dvojicou turbodúchadiel a výkonom 245 kW.

Svetovú premiéru si inovovaná trieda CLS odbije s najväčšou pravdepodobnosťou na októbrovom autosalóne v Ženeve. Na základe skúseností s rýchlym nábehom nových modelov Mercedesu nie je však vylúčené, že jeho predaj odštartuje ešte koncom leta.

Mercedes CLS  2015 - Multibeam LED
Mercedes CLS  2015 - Multibeam LED
+1Mercedes CLS  2015 - Multibeam LED

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #facelift #Mercedes-benz CLS #Multibeam LED
Články podľa značiek