Ford Mustang predstaví kolenný airbag spolujazdca

Na svete je ďalší airbag. Kolenný bezpečnostný vankúš pre vodiča doplní kolenný airbag spolujazdca. Svetovú premiéru bude mať v novom Forde Mustang. Je však trochu iný, než ten klasický.

25.06.2014 12:00
Ford - kolenný airbag spolujazdca Foto:
Kolenný airbag spolujazdca bude súčasťou veka odkladacej schránky. Ten sa počas nárazu roztrhne a jeho predná mäkká časť zabráni kontaktu kolien s pevnými časťami palubnej dosky.
debata

Počet airbagov v autách stále rastie. Nový Ford Mustang ich bude mať v sérii až osem. Jeden z nich je však celkom nový. Za úlohu dostane chrániť kolená a nohy spolujazdca. Poviete si, čo je na tom? Lenže umiestniť airbag v oblasti, kde je bežne odkladacia schránka, nie je vôbec také jednoduché ako by sa mohlo zadať. Možno aj preto sa zatiaľ v automobilovom priemysle pravý kolenný airbag neobjavil.

Konštruktéri Fordu si nad ním museli poriadne polámať hlavy. A prišli na zaujímavé riešenie. Kolenný airbag umiestnili priamo do veka odkladacej schránky. Skrytý je medzi jeho vonkajším a vnútorným obložením. Na rozdiel od bežných airbagov však nie je vyrobený z látky. Tvorí ho plastový vak, ktorý po náraze roztrhne obloženie a jeho mäkkú interiérovú stranu vysunie smerom k nohám spolujazdca.

Kolenný airbag spolujazdca nemusí mať objem... Foto: Ford
Ford - kolenný airbag spolujazdca Kolenný airbag spolujazdca nemusí mať objem bežných bezpečnostných vankúšov. Je menší a až o 65 percent ľahší. O to pohotovejšia je jeho reakcia.

Tá zapôsobí ako pružina a zabráni kontaktu kolien s palubnou doskou. Obloženie odkladacej schránky je teda súčasťou systému. Výhodou je aj to, že takýto airbag nemusí mať objem bežných bezpečnostných vankúšov. Je menší a až o 65 percent ľahší. Aj preto prebehne celá reakcia veľmi rýchlo a nevyžaduje si tak vysoký tlak. Miesto „rozbušky“ si airbag vystačí so zásobníkom tlaku.

Nový kolenný airbag sa dostane do všetkých verzií Mustangu, teda do fastbacku aj kabrioletu. Kým jeho predošlá generácia disponovala len štyrmi bezpečnostnými vankúšmi, tá šiesta ich bude mať dvojnásobok. Okrem dvoch kolenný airbagov aj čelné, bočné a okenné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Mustang #kolenný airbag #airbagy
Články podľa značiek