Bentley Continental GT3-R: stovka za menej ako 4 s

Bentley si pripomína svoje športové úspechy odľahčeným modelom Continental GT3-R. Po odtučňovacej kúre zhodil až 100 kg.

29.06.2014 09:00
Bentley Continental GT3-R Foto:
Športová verzia GT3-R je lakovaná bielou metalízou Glacier doplnenou efektnými zelenými linkami.
debata

Novinka zo športového oddelenia značky Bentley má zákazníkom pripomenúť významné športové úspechy z minulosti a zároveň odprezentovať aktuálne technologické možnosti značky. Okrem vzhľadu a samotnej filozofie modelu má však nové Bentley svoju slávnu športovú minulosť pripomenúť aj svojim výkonmi. Konštruktéri preto auto výrazne odľahčili, čoho výsledkom je o 100 kg menšia pohotovostná hmotnosť. Okrem masívnejšieho nasadenia ľahkých materiálov sa odľahčovalo aj vyhadzovaním zbytočností, za obeť odľahčovaniu tak padli aj zadné sedadlá. Verzia GT3-R je preto len dvojmiestny špeciál.

Zmenami prešiel aj systém pohonu všetkých... Foto: Bentley
Bentley Continental GT3-R Zmenami prešiel aj systém pohonu všetkých kolies. Ten teraz preposiela výkon nielen medzi prednú a zadnú nápravu, ale aj na jednotlivé kolesá jednej nápravy.

Na jej pohon slúži upravený benzínový motor 4.0 V8 twinturbo vyladený na max. výkon 426 kW/580 k. Maximum krútiaceho momentu 700 Nm posiela na všetky štyri kolesá už pri 1700 ot./min, pričom využíva osemstupňovú automatickú prevodovku ZF so skrátenými prevodmi (kvôli lepšej akcelerácii). Aj vďaka tomu sa Bentley Continental GT3-R dostane z 0 na 100 km/z už za 3,8 s. O zodpovedajúci brzdný účinok sa starajú keramické brzdy s priemerom kotúčov 420 mm vpredu (8-piestikové strmene) a 356 mm vzadu.

Výkonom a určeniu auta zodpovedá aj... Foto: Bentley
Bentley Continental GT3-R Výkonom a určeniu auta zodpovedá aj modifikovaný stabilizačný systém ESC.

Súčasťou drahej diéty je aj nasadenie titánového výfukového systému, ktorý, v porovnaní so štandardným výfukom modelu Continental, ušetril 7 kg hmotnosti. Okrem nižšej hmotnosti sa však postaral aj o zvýšenie výkonu a výrazne športovejší zvuk motora vo vyšších otáčkach.

Športový interiér si zachováva patričný luxusný... Foto: Bentley
Bentley Continental GT3-R Športový interiér si zachováva patričný luxusný nádych. Dominuje tu koža, karbón a zelená farba.
Zadné sedadlá v Bentley Continental GT3-R... Foto: Bentley
Bentley Continental GT3-R Zadné sedadlá v Bentley Continental GT3-R nenájdete.

Z verzie Continental GT3-R postaví automobilka Bentley len 300 exemplárov, pričom ich ručná výroba bude prebiehať v športovej divízii závodu v Crewe. Do predaja sa má novinka dostať v druhej polovici tohto roku.

Bentley Continental GT3-R
Bentley Continental GT3-R
+3Bentley Continental GT3-R
debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley
Články podľa značiek