Porsche 988: Zuffenhausen zaútočí na Ferrari Italia

Novinka z dielne Porsche si to chce rozdať s Ferrari Italia alebo Lamborghini Huracan. Dostane plochý 8-valec a štyri turbá. Predstaví sa za tri roky.

11.07.2014 06:00
debata
Nový superšport od Porsche by mal dostať úplne... Foto: Autocar
Porsche 988 Nový superšport od Porsche by mal dostať úplne novú platformu aj autorsky vyvinutý motor novej generácie. Zaujme pozíciu pod hyperšportom 918 Spyder. (ilustračná snímka magazínu Autocar)

Porsche má dnes celkom sedem modelových radov, lenže ani jeden superšport. Jednoducho, medzi ostrou 911 Turbo a hybridným hyperšportom 918 Spyder, ktorý hrá predsa len podstatne vyššiu ligu, je priestor na nového konkurenta Ferrari 458 Italia, Lamborghini Huracan či pre McLaren 650S. A v Zuffenhausene na ňom už podľa britského magazínu Autocar horúčkovito pracujú. Novinka bude niesť označenie 988 a predstaviť by sa mala v roku 2017.

Základom sa stane úplne nová karbónovo-hliníková platforma určená nielen pre Porsche 988, ale vraj aj pre niektoré ďalšie modely materského koncernu VW. A to je veľká zmena. Veď Porsche doteraz nebolo platformovou značkou. Keďže s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o koncepciu s motorom v strede, do úvahy pripadajú koncernový súrodenci v podobe nástupcu súčasného Huracanu či dokonca nové Audi R8. Porsche si však napriek unifikácii nepochybne zachová autonómiu v technike. Najmä v oblasti motorov. Veď nie je tajomstvom, že v súčasnosti pracuje na ich úplne novej generácii. Od štvorvalcov až po osemvalce.

Dizajn nového superšportu by mal byť výrazne... Foto: Porsche
Porsche 918 Spyder Dizajn nového superšportu by mal byť výrazne inšpirovaný hybridným Porsche 918 Spyder.

Pod kapotou 988 by sa mal objaviť najväčší z nich – konkrétne 8-valcový boxer s objemom štyroch litrov. Ten dostal prednosť pred 6-valcom. V Zuffenhausene sa totiž domnievajú, že súčasný 6-valec s protibežnými piestmi je už na limite svojich schopností a neponúka veľa rezerv. Napokon nedávne požiare modelu 911 GT3 tomu nasvedčujú. Naopak, nový osemvalec dopovaný štvoricou turbodúchadiel bude možné vyladiť až na 441 kW, a to bez kompromisov v otázke spoľahlivosti. To by malo stačiť aj na tie najlepšie talianske a britské superšporty.

O dizajne 988 nie je zatiaľ nič známe, ale možno predpokladať, že sa výrazne inšpiruje svojím starším bratom – hybridnou „raketou“ Porsche 918 Spyder. V porovnaní s ním bude ale podstatne lacnejšie. Okrem toho môžeme v najbližších rokoch očakávať aj rozšírenie ponuky smerom nadol. Pracuje sa na novom základnom modeli so štvorvalcom, ktorý bude stáť pod Caymanom, ale tiež na modeli vyššej strednej triedy, ktorý zaujme miesto pod štvordverovou Panamerou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lamborghini Huracán #Porscche #Porsche 988 #Ferrai Italia
Články podľa značiek