Hyundai i20 2015: Najväčší interiér a kufor v triede!

Po prvých skiciach tu máme prvé oficiálne fotografie malého kórejského hatchbcaku. Konkurencii má vytrieť zrak najmä rekordne priestranným interiérom a veľkým kufrom. Aj Fabia bude mať čo robiť.

13.08.2014 06:00
Hyundai i20 - 2015 Foto:
Nová generácia i20 bude o 40 mm dlhšia ( 4 035 mm). Rázvor náprav vzrastie o 45 mm. Aj vďaka tomu má novinka ponúknuť rekordné priestorové pomery v interiéri.
debata

Nový Hyundai i20 sa svetu predstaví na októbrovom autosalóne v Paríži. A keďže Hyundai ním mieri prioritne na európske trhy, neprekvapí, že o jeho vývoj sa postaralo európske centrum automobilky v nemeckom Russelsheime. Ako tvrdí Hyundai, základnými atribútmi vývoja boli najväčší vnútorný priestor v triede, ponuka širokej škály komfortných prvkov a sofistikovaný dizajn.

So svojím predchodcom nemá nič spoločné. Nový Hyunadi i20 je skonštruovaný na úplne novej podlahovej platforme s rázvorom 2 570 mm, čo je o 45 milimetrov viac v porovnaní s predošlou generáciou. Spolu s efektívnym usporiadaním pohonu mu to má priniesť najväčší vnútorný priestor v kabíne. Svoje tvrdenia dokladuje Hyundai údajom dĺžky interiéru s hodnotou 1 890 mm, čo je vraj rekord v nižšej triede.

Pod zadným vekom ponúkne nový Hyundai i20... Foto: Hyundai
Hyundai i20 - 2015 Pod zadným vekom ponúkne nový Hyundai i20 rekordne veľký kufor s objemom až 320 litrov. To bude silné sústo aj pre novú Škodu Fabia.

Lídrom segmentu sa má stať aj vďaka veľkorysému kufru s objemom až 320 litrov, čo je o 25 viac ako dosiaľ. Pocit priestoru znásobí príplatkové panoramatické strešné okno, ktoré možno vyklopiť alebo úplne otvoriť. K luxusným prvkom môžeme pripočítať integrovanú cúvaciu kameru či vnútorné LED osvetlenie kabíny. Samotný dizajn interiéru však zatiaľ ostáva tajomstvom. Zato exteriér odhalil Hyundai bez maskovania.

Dizajnovo čerpá i20 z filozofie Fluidic Sculpture, má však výrazne dynamickejší vzhľad. Predná časť dostala nižšie umiestnenú 6-uholníkovú masku a nad ňou reflektory spojené úzkou štrbinou. Že sa na dizajne nešetrilo, dokladujú projektorové reflektory, denné LED svetlá, ale aj drahšie delené zadné svetlá, zasahujúce hlboko do výklopného veka. Zaujímavým prvkom je čierny lesklý C-stĺpik, ktorý splýva so zadným oknom a vytvára ilúziu vznášajúcej sa strechy.

Po prvýkrát dostane Hyundai i20 veľké... Foto: Hyundai
Hyundai i20 - 2015 Po prvýkrát dostane Hyundai i20 veľké panoramatické strešné okno. Bude sa dať nielen vyklápať, ale aj celé otvoriť.

Menil sa aj formát. Medzigeneračne narástol Hyundai i20 o 40 mm, na konečných 4 035 mm, čo z neho urobí jedného z najdlhších predstaviteľov triedy. Čo sa skrýva pod jeho prednou kapotou, je však zatiaľ tajomstvom. Pravdepodobne však nepôjde o revolúciu, ale len o inovované atmosférické 4-valce s objemom 1,2 (63 kW) alebo 1,4 litra (66 kW). Očakávať možno aj známy dieselový 3-valec 1,1 CRDi (55 kW) a výkonnejší dieselový variant 1,4 CRDi (66 kW).

Vrchol ponuky vytvorí ostrý hothatch s prívlastkom N. Toto označenie sa časom rozšíri aj na ďalšie športové modely Hyundaia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai i20
Články podľa značiek