Google Ghostrider: Motorka bez vodiča už jazdí. Načo to je?

Po autonómnom aute vyvíja internetový gigant Goggle aj motocykel s autopilotom. Pohybovať sa vie aj bez jazdca. Kúpili by ste si niečo podobné?

21.08.2014 16:00
Google Ghostrider Foto:
Motocykel Google Ghostrider je vybavený technológiou, ktorá ho udrží na ceste aj bez jazdca. Vlastne tu preňho zatiaľ ani niet miesta.
debata

Autonómne vozidlá, teda autá schopné jazdy bez zásahu vodičov sú pomerne frekventovanou témou. Pracuje na nich väčšina automobilových koncernov. Sľubujú si od nich vyšší komfort jazdy, vyššiu bezpečnosť a nižšiu spotrebu paliva. Svoju víziu predstavil prednedávnom aj internetový gigant Google. A to radikálnu. Jeho mestské autíčko nemá totiž na rozdiel od väčšiny prototypov s technológiou autonómneho riadenia volant ani pedále. A teraz ide ešte ďalej. Autopilotom vybavil motocykel!

Dostal výstižný názov Google Ghostrider a pohybuje sa pokojne bez jazdca. Dokonca mu nerobí problém ani udržanie rovnováhy pri státí alebo rozbiehaní. To síce demonštruje, kam až sa autonómna technológia Googlu dostala, no vynára sa otázka, na čo to vlastne je? Že by dokázal autopilot motocykla zvládať lepšie „myšičky“ v prehustenej mestskej premávke, pre ktorú si motorky mnohí kupujú? Alebo poskytnúť väčšiu radosť z jazdy ako klasické motorky? To asi ťažko.

Dôvodom môže byť bezpečnosť. No aj tá je otázna. Ako bude totiž reagovať jazdec napríklad na pohyby motocykla, ktoré vôbec neočakáva, keďže budú dielom stroja a nie jeho rozhodnutí? A na čo by nám zas bola motorka bez jazdca, bude azda rozvážať pizzu? Našťastie, tieto otázky si klásť zatiaľ nemusíme. Ako vidieť, Ghostrider síce jazdiť sám vie, no potrebné zariadenia majú zatiaľ veľkosť, ktorá vylučuje čosi ako sériovú výrobu. A vlastne, nie je tu ani miesto pre jazdca. Rovnako ako legislatíva, ktorá by čosi podobné umožnila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Ghostrider
Články podľa značiek