Toyota FT-1 Graphite: Nová 'Supra' dostala grafitový lak

Na prehliadke elegancie v Pebble Beach ukázala Toyota zhmotnený projekt virtuálneho superšpotu FT-1 Vision GT. Dostane prívlastok Graphite a možno aj naznačí dizajn sériovej Supry.

25.08.2014 16:00
Toyota-FT-1 Graphite Concept Foto:
Nový grafitový lak karosérie ukazuje koncept FT-1 v civilnejšej podobe ako jeho detroitského predchodcu. Toyota síce súvislosť medzi FT-1 a novou Suprou nepotvrdila, ale vo všeobecnosti sa predpokladá, že už nemá ďaleko do série.
debata

Dizajn FT-1 Graphite nie je žiadnym prekvapením. Vychádza totiž z dobre známeho konceptu FT-1 Vision GT pre populárnu počítačovú hru Gran Turismo 6, ale aj realizácie tohto projektu v podobe showcaru FT-1 Concept. Lenže tentoraz tu máme auto, ktoré dozrieva do série. Na rozdiel od virtuálneho FT-1 Vision, lakovaného v červenej farbe, sa na prehliadke elegancie Concours d'Elegance v kalifornskom Pebble Beach, predviedlo toto nádherné kupé v grafitovom laku.

O tom, kto je v tomto aute pánom, niet... Foto: Toyota
Toyota-FT-1 Graphite Concept O tom, kto je v tomto aute pánom, niet najmenších pochybností. Kokpit je inšpirovaný monopostmi F1.

Ten je vraj inšpirovaný filmovými trhákmi o superhrdinoch. Presnejšie ich kostýmami. A to isté platí aj o interiéri. Tím návrhárov spoločnosti Toyota z dizajnérskeho centra Calty v Kalifornii porovnával hrúbku kože, veľkosť vlákien a textúru látok, aby našiel dokonalú kombináciu, pre vytvorenie futuristického dizajnu kabíny. Zvýšená kovová sieť napríklad zabezpečuje odvetrávanie sedadiel. Vytlačený vzor na koženej prístrojovej doske zas vytvára technický 3D detail.

Ak je FT-1 Concept naozaj Suprou, potom by pod... Foto: Toyota
Toyota-FT-1 Graphite Concept Ak je FT-1 Concept naozaj Suprou, potom by pod jeho kapotou mala pracovať hybridná sústava. Tú využije aj BMW v pripravovanom roadstreri Z4.

Inak je celý koncept zhodný s originálom, vrátane prehľadnej kapoty, ktorá ukrýva zatiaľ neznámu pohonnú jednotku. Doterajšie informácie však hovoria o tom, že FT-1 je predzvesťou novej Supry. A tá má byť technickým dvojčaťom nového BMW Z4. A keďže s emisiami dnes nie sú žiadne žarty, oba modely budú s najväčšou pravdepodobnosťou plug-in hybridmi. Dostanú nielen preplňovaný dvojlitrový 4-valec, ale aj tri elektromotory, podobne ako okruhový špeciál Toyota TS030 Hybrid alebo vlani predstavený koncept Yaris Hybrid-R.

Toyota-FT-1 Graphite Concept
Toyota-FT-1 Graphite Concept
+9Toyota-FT-1 Graphite Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #koncept #PlayStatin #Toyota Supra #Toyota FT-1 Graphite Concept #Granturismo
Články podľa značiek