Ferrari F80: Virtuálny nástupca LaFerrari je ako stíhačka

Hyperšport Ferrari LaFerrari je ešte pomerne horúcim tovarom, no dizajnér Adriano Raeli sa už pozerá do budúcnosti. Navrhol jeho nástupcu. Má to byť v podstate formula jeden pre bežné cesty.

01.09.2014 07:00
debata
Ferrari F80 je inšpirované bojovou stíhačkou... Foto: Adriano Raeli
Ferrari F80 Ferrari F80 je inšpirované bojovou stíhačkou budúcnosti. Lietať však vedieť nebude. Zato by mohlo ponúknuť parametre monopostov F1 a to na bežných cestách.

Každý nový hyperšport Ferrari, či už išlo o F50, Enzo či nové hybridné LaFerrari posúvalo dizajn športových vozidiel míľovými krokmi. Čo však ďalej? Ako by mohol vyzerať budúci nástupca legendárnej série, napríklad tak v roku 2020? To vŕtalo v hlave talianskemu dizajnérovi Adrianovi Raelimu. Svoju víziu zhmotnil v projekte s jednoduchý označením Ferrari F80.

Automobilka s ním nemá pochopiteľne nič spoločné, no tvary konceptu stoja za pozornosť. Raeli sa totiž neinšpiroval priamo svetom áut, ale letectvom. Konkrétne projektom Next Generation Air Dominancia, ktorého cieľom bolo navrhnúť bojové lietadlo budúcnosti. A na jeho líniách je to nepochybne poznať. F80 síce lietať nedokáže, no jeho parametre už od aviatiky ďaleko nemajú.

O potrebný výkon sa podľa dizajnéra postará... Foto: Adriano Raeli
Ferrari F80 O potrebný výkon sa podľa dizajnéra postará vidlicový 8-valec s výkonom 900 koní a elektromotor s ďalšou zásobou 300 koní.

Projekt predpokladá že F80 by bolo vybavené vidlicovým dvakrát preplňovaným 8-valcom s výkonom 900 koní (660 kW) a k tomu hybridným systémom KERS, ktorý by dokázal ponúknuť krátkodobo ďalších 300 koní (220 kW). Raeli predpokladá, že by to malo F-osemdesiatke, vážiacej len 800 kg, umožniť šprint na stovku pod dve sekundy a maximálnu rýchlosť 500 km/h!

Takže nejakej tej stíhačke by to na vzletovej dráhe dokázalo F80 poriadne natrieť. Kto by mal však odvahu sadnúť si do kokpitu takejto legálnej ef-jednotky? Predstavte si, jeden zákazník sa už našiel. Pikantériou projektu F80 je totiž fakt, že oň už v predstihu prejavil záujem vášnivý zberateľ Ferrari – Nick Mason. Ak vám toto meno čosi hovorí, nie je to len zdanie. Ide o bubeníka legendárnej kapely Pink Floyd.

Ferrari F80
Ferrari F80
+9Ferrari F80

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #Ferrari F80 #Adriano Raeli
Články podľa značiek