Alfa Romeo Giulia: Svetlo na konci tunela sa blíži

Prvá z nových generácií Álf sa predstaví presne 25. júna 2015. Dostane názov Giulia a má odštartovať svetlejšiu budúcnosť slávnej talianskej značky. Tá sa momentálne topí v červených číslach.

17.09.2014 16:00
debata (2)
Nový sedan strednej triedy s historickým... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Giulia Nový sedan strednej triedy s historickým označením Giulia bude používať úplne novú platformu a nové motory. To má Alfe vrátiť imidž prémiovej športovej značky. Ešte si na ňu však počkáme.

O taliansku Alfu Romeo má už roky rokúce záujem koncern Volkswagen. A nie je to tak dávno, čo sa pošuškávalo, že sa jeho aktivity v tomto smere zintenzívnili. Šéf koncernu FCA (fiat/Chrysler) Sergio Marchionne však túto perlu Fiatu nemieni pustiť z košiara. A to ani náhodou. Alfe naplánoval svetlú budúcnosť, lenže dnes to tak rozhodne nevyzerá. Vo výrobe je len malé MiTo a hatchbac Giulietta. A tie rozhodne nepatria k predajným trhákom. Malosériové kupé 4C sa síce teší úspechu, ale predajné čísla Alfy určite nevytrhne.

Všetko má zmeniť budúci rok. Pod pokrievkou je lavína nových modelov. A prvou z nich má byť Alfa Romeo Giulia. Štvordverový sedan s dĺžkou približne 4,7 metra má zaplátať dieru po nádhernom, no nie príliš úspešnom sedane a kombi strednej triedy 159. Prečo to všetko trvá Alfe tak dlho? Nový model bude totiž štartom úplne novej éry. Spolu s Giuliou príde aj od základu nová modulárna platforma Giorgio. Práve tá umožní Alfe návrat ku koreňom. Napríklad k zadnému náhonu, ktorý je v prémiovom rybníku priam zákonom, ale tiež k nižšej hmotnosti.

Giulia s typovým označením Tipo 952 tiež dostane nové motory vlastnej konštrukcie, čím by mala vyjsť v ústrety tým, ktorí Alfe vyčítali, že sa v posledných rokoch príliš spoliehala na mainstreamovú koncernovú techniku. A mali pravdu. Len vrcholová verzia GTA s pohonom oboch náprav si požičia 6-valec od Maseratti, ale jej imidžu to rozhodne neublíži. Za dizajn novinky zodpovedá Lorenzo Ramciotti. A prečo sa nová Alfa predstaví presne 25. júna 2015? Ak sa pozrieme do histórie automobilky, zistíme, že v tento deň bude sláviť 105. výročie založenia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Alfa Romeo #Alfa Romeo Giulia
Články podľa značiek