VW Polo GTI 2015: Návrat ku koreňom. Väčší motor a manuál!

Konečne, nové Polo GTI sa vráti ku klasike. Dvojspojku DSG nahradí v základe manuálnou prevodovkou a komplikovaný motor 1,4 TSI Twincharger poriadnou preplňovanou jednaosmičkou. Stovku zvládne za 6,7 sekundy.

23.09.2014 06:00
debata
Decentný exteriérový tuning prinesie Polu GTI... Foto: Volkswagen
VW Polo GTI - 2015 Decentný exteriérový tuning prinesie Polu GTI plástový výplet masky s typickou červenou linkou, ale aj upravené nárazníky a 17-palcové disky kolies.

Je to veľké prekvapenie. Volkswagen akoby pri novom Pole GTI zabudol na práve ním presadzovaný downsizing a dvojspojkové prevodovky DSG. Pred ekológiou sa rozhodol dať po dlhom čase prednosť radosti z jazdy. Nové Polo GTI sa tak vráti k manuálu a zložitý agregát 1,4 TSI Twincharger s kompresorom a turbodúchadlom nahradí jednoduchším, ale väčším a výkonnejším 4-valcom 1,8 TSI. To veští slušný adrenalín za volantom.

Vzadu je neprehliadnuteľná zdvojená koncovka... Foto: Volkswagen
VW Polo GTI - 2015 Vzadu je neprehliadnuteľná zdvojená koncovka výfuku. K trojdverovej verzii sa nepochybne pridá aj praktickejšia 5-dverová.

Nový motor má výkon 141 kW a krútiaci moment 320 Nm. V porovnaní so starým Polom GTI je to zlepšenie o 10 kW a až 70 Nm. V spojení so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou tak zrýchli na stovku za 6,7 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 236 km/h. To z neho urobí najrýchlejšie Polo všetkých čias. V maximálke prekonáva svojho predchodcu o 8 km/h a v zrýchlení na stovku o 0,2 sekundy. Prevodovka DSG síce v ponuke zostane, ale už len za príplatok.

Interiér bude obohatený o skosený športový... Foto: Volkswagen
VW Polo GTI - 2015 Interiér bude obohatený o skosený športový volant a anatomické sedadlá s typickým károvaným čalúnením.

I keď v exteriérovom tuningu sa drží Polo GTI skôr pri zemi, malý hothatch spoznáte na prvý pohľad. Neprehliadnuteľná je predná maska s plástovým výpletom a červenou linkou, decentný bodykit nárazníkov či podbehov, ale aj 17-palcové disky kolies evokujúce väčší Golf GTI. Nechýba ani dvojitá koncovka výfuku a za príplatok celodiódové reflektory. Interiér je obohatený o skosený športový volant, anatomické sedadlá s kontrastným prešívaním či dekorácie z klavírnej černe.

Najväčšou novinkou je technika pod kapotou.... Foto: Volkswagen
VW Polo GTI - 2015 Najväčšou novinkou je technika pod kapotou. Štvorvalec 1,8 TSI ponúka až 141 kW. Spojený bude s manuálnou prevodovkou.

Ďalšie informácie si necháva Volkswagen až na premiéru v Paríži. Je vysoko pravdepodobné, že nové Polo GTI už nemá ďaleko do série a že na trhu sa objaví ešte tento rok.

VW Polo GTI - 2015
VW Polo GTI - 2015
+14VW Polo GTI - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Polo #VW Polo GTI
Články podľa značiek