Mercedes C63 AMG dostane osem valcov z Mercedesu-AMG GT

Na megalomanský 6,2-litrový atmosférický 8-valec z minulej generácie najsilnejšieho céčka zabudnite. Dve turbá to ale spravia. A navyše – osem valcov zostáva.

24.09.2014 12:00
Mercedes-Benz C63 AMG Foto:
Označenie C63 AMG už nebude zodpovedať objemu pohonnej jednotky. Nový motor si bude musieť vystačiť so štyrmi litrami.
debata

Emisie CO2 robia dnes výrobcom vrásky na čele. Najmä tým, ktorí sa špecializujú na výkonné športové modely. Mercedes-Benz a jeho divízia AMG však ukazujú, že downsizing sa dá robiť aj pomerne bezbolestným spôsobom. Nový Mercedes-Benz C63 AMG si totiž zachová 8-valcov a nižší objem vykompenzuje dvojicou turbodúchadiel.

Pradoxne, číselné označenie novinky už nebude mať nič spoločné s objemom motora. Ten klesne zo 6,2 na „iba“ štyri litre. Dve turbá ukryté medzi radmi valcov však všetko doženú. Mercedes C63 AMG si dokonca polepší. Maximálny výkon vzrastie z 336 na 375 kW a krútiaci moment zo 600 na 700 Nm. Pokiaľ sú vám tieto čísla povedomé, nemýlite sa.

Nádherný 8-valec s dvoma turbami pochádza... Foto: Mercedes-Benz, AMG
Mercedes AMG-GT - motor Nádherný 8-valec s dvoma turbami pochádza priamo z nového superšportu Mercedes-AMG GT, ktorý bude mať svetovú premiéru na budúci týždeň v Paríži.

Nové srdce pochádza od prestížneho darcu – nového kupé Mercedesu-AMG GT. Spojený bude výlučne so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou AMG Speedshift DCT a zadnými kolesami. Na finálne dynamické parametre si však ešte bude musieť počkať. Zatiaľ zverejnil Mercedes len údaj dôležitý pre Brusel – priemerná spotreba sa má pohybovať na úrovni 8,2 litra benzínu na 100 km, to je redukcia o 3,8 litra v porovnaní s predchodcom.

V každom prípade však bude zrýchlenie na stovku vďaka nižšej hmotnosti novinky pod úrovňou 4,5 sekundy, ktoré potrebovala minulá generácia. Maximálna rýchlosť bude pravdepodobne naďalej elektronicky limitovaná na 250 km/h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-AMG GT #Mercedes-Benz 6C63 AMG
Články podľa značiek