Suzuki Vitara 2015: Náhrada za SX4 príde už budúci rok

Nová Vitara predstavená v Paríži zaujme miesto po úspešnom Suzuki SX4. Jej základom sa stane väčší model SX4 S-Cross.

06.10.2014 06:00
Suzuki Vitara - 2015 Foto:
Dizajn novej Vitary je príjemným osviežením. Oživiť ho možno dvojfarebným lakovaním karosérie, ale aj výberom čiernej alebo bielej prednej masky.
debata (8)

Suzuki svojim priaznivcom trochu zamotalo hlavu, keď približne pred rokom predstavilo model SX4 S-Cross. Ten síce niesol názov populárneho modelu vyvinutého v spolupráci s Fiatom, no prívlastok S-Cross naznačil, že nie je tak celkom jeho náhradou. Napokon, vyrábali sa súčasne. A zodpovedali tomu aj o číslo väčšie rozmery. Hádanku rozlúštila až nová Vitara predstavená minulý týždeň v Paríži. Nový SUV, má totiž na dĺžku len 4 175 mm a rázvor náprav 2 500 milimetrov. Je teda menší než SX4 S-Cross.

Výber mena Vitara nie je prekvapením. Viac ako 25 rokov stará legenda odštartovala svoju kariéru ako kompaktný trojdverový športový off-road s rámovým podvozkom, redukčnou prevodovkou a jednoduchým pohonom 4×4. Medzičasom však Vitara vyrástla do rozmerov veľkého off-roadu Grand Vitara a miesto nej nemalo Suzuki plnohodnotnú nástupcu. Ten prichádza až teraz. Nová Vitara sa jednoducho vracia k svojim koreňom, aj keď už v podobe moderného SUV či skôr crossoveru, čo znamená samonosnú karosériu a okrem 4×4 aj možnosť pohonu len predných kolies.

Dĺžkou 4 175 mm stojí Vitara pod súčasným... Foto: Suzuki
Suzuki Vitara - 2015 Dĺžkou 4 175 mm stojí Vitara pod súčasným modelom SX4 S-Cross. Rázvor náprav s hodnotou 2 500 mm je identický s populárnym Suzuki SX4.

Základom Vitary nie je nič iné, ako platforma Suzuki SX4 S-Cross. V porovnaní s ním má Vitara o 100 mm kratší rázvor náprav (2 500 mm), teda presne toľko, koľko má výbehové Suzuki SX4. Na dĺžke však pribudlo 55 mm. Od SX4 S-Cross tak bude Vitaru deliť len 125 mm. Dizajn novinky pritom vychádza z vlaňajšej frankfurtskej štúdie iV-4. Čo je potešiteľné, na rozdiel od SX4 S-Cross prebehla transformácia z konceptu na sériový model omnoho úspešnejšie. Na pôvodnú Vitaru odkazuje niektorými detailmi, ako napríklad výstupmi vzduchu na boku kapoty.

Atraktívny crossover sa bude môcť pýšiť dvojfarebným lakovaním karosérie, ale aj veľkým panoramatickým strešným oknom s dĺžkou 1 000 mm. Po posunutí predného priehľadného panelu vytvorí Vitara v streche otvor s dĺžkou 560 mm. Napriek módnemu vzhľadu však nezabudla ani na svoj drsný pôvod. V teréne jej bude pomáhať svetlá výška na úrovni 185 mm a slušné nájazdové uhly – vpredu 18,2 a vzadu 28,2 stupňa. Pneumatiky s profilom 215/55 budú obuté na diskoch s rozmerom 17 palcov.

Svetlá výška 185 mm a minimálne 17-palcové... Foto: Suzuki
Suzuki Vitara - 2015 Svetlá výška 185 mm a minimálne 17-palcové disky kolies by mali Vitare zabezpečiť slušnú prejazdnosť v ľahšom teréne. Za príplatok bude pochopiteľne aj pohon 4x4 AllGrip.

Na výber bude mestská verzia Vitary s množstvom chrómovaných prvkov karosérie, bočnými lištami a strešným spojlerom alebo off-roadové prevedenie s drsnejším výrazom. Na svetlej výške podvozka sa však nič nemení. Okrem 15 lakov ponúkne tiež Suzuki na výber biele alebo čierne vyhotovenie prednej masky a niektorých ďalších exteriérových dekorácií. Podobne je to v interiéri, kde možno meniť obklad palubnej dosky od bielej a čiernej cez tyrkysovú až po oranžovú. Do kufra sa zmestí 375 litrov batožín, čo je o 95 viac v porovnaní s SX4.

Päťmiestny interiér pôsobí omnoho modernejšie. Dokonca modernejšie ako v SX4 S-Cross. V centre palubnej dosky nájdeme po prvýkrát dotykové rozhranie so 7-palcovým monitorom. Reaguje pritom aj na dotyk v rukavici. Systém je kompatibilný s modernými smartfónmi. Zaujímavým prvkom sú analógové hodiny umiestnené v pozícii stredového prieduchu ventilácie. Okrem toho prináša Vitara aj nové bezpečnostné prvky. Napríklad systém automatického brzdenia pri nízkych rýchlostiach či dokonca adaptívny tempomat udržujúci bezpečnú vzdialenosť od vpredu idúcich vozidiel. Štandardom je sedem airbagov a ESP.

Interiér dostal novú audio sústavu so... Foto: Suzuki
Suzuki Vitara - 2015 Interiér dostal novú audio sústavu so 7-palcovým monitorom a možnosť meniť atmosféru vďaka výberu rôznych dekorácií palubnej dosky či výplní dverí.

Motorovú paletu preberá Vitara z SX4 S-Cross. Pod prednou kapotou tak nájdeme buď benzínový 4-valec 1,6 VVT (88 kW) s 5-stupňovým manuálom, alebo diesel 1,6 DDiS (88 kW), pôvodom od Fiatu, s manuálnou 6-stupňovou prevodovkou. Pre benzínový motor je pripravený aj príplatkový 6-stupňový automat, miesto CVT-čka z SX4 S-Cross, čo aspoň sčasti ospravedlňuje 5-stupňový manuál. Z väčšieho súrodenca pochádza ja pohon 4×4 AllGrip s elektromagne­tickou spojkou, pracujúci v štyroch režimoch – Auto, Sport, Snow a Lock. Dostupný bude pre obe motorizácie, ale len s manuálnymi prevodovkami.

Mód Auto uprednostňuje zväčša pohon predných kolies, no po stratení trakcie prednej nápravy zapojí aj zadné kolesá. V režime Sport prenáša systém k zadným kolesám viac krútiaceho momentu, čo zlepšuje trakciu pri dynamickom štýle jazdy. Mód Snow je určený na klzké povrchy a nespevnené vozovky, keď sú v zábere všetky štyri kolesá permanentne, no s premenlivým pomerom. Režim Lock je určený pre ťažšie podmienky s pevným rozdelením krútiaceho momentu medzi nápravy v pomere 50:50 a upravenou činnosťou trakčných systémov. Režimy vyberá vodič otočným ovládačom.

Strešné okno má dĺžku jedného metra. Po... Foto: Suzuki
Suzuki Vitara - 2015 Strešné okno má dĺžku jedného metra. Po otvorení vytvorí 560 mm dlhý otvor do kabíny.

Suzuki tvrdí, že nová Vitara bude mimoriadne úsporná i keď údaje o spotrebe zatiaľ nezverejnilo. Každopádne bude šetreniu paliva napomáhať nízka hmotnosť. Základná verzia s predným náhonom má na váhe len 1 075 kg. S pohonom 4×4 bude o necelých 100 kg ťažšia. Daňou je jednoduchšia konštrukcia zadnej nápravy s torznou priečkou. Na rozdiel od väčšiny moderných SUV sa tak nebude môcť pochváliť nezávislým zavesením všetkých kolies. Len pre úplnosť, tie predné sú uchytené na štandardných tlmičových vzperách McPherson.

Nová Vitara bude pre európske trhy schádzať z montážnych liniek maďarského závodu Suzuki v Ostrihome spolu s SX4 S-Cross a Swiftom. A to od začiatku budúceho roka. Na trh sa však dostane až na jar. Vtedy Suzuki zverejní aj ceny.

Suzuki Vitara - 2015
Suzuki Vitara - 2015
+15Suzuki Vitara - 2015

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Suzuki #Suzuki SX4 #Suzuki Vitara #Suzuki SX4 S-Cross
Články podľa značiek