Kia Venga 2015: Žilinské MPV je po plastike. Na trh príde čoskoro

Nový dizajn prednej časti, nové multimediálne rozhranie či vyhrievaný volant. To sú zmeny, ktoré prinesie modernizovaná Kia Venga. Bolo na čase, veď vo výrobe je päť rokov.

08.10.2014 06:00
debata
Vynovená Venga sa môže pochváliť výrazne... Foto: Kia
Kia Venga - 2015 Vynovená Venga sa môže pochváliť výrazne zväčšenou prednou maskou a úplne novou mriežkou v nárazníku s dennými LED diódami.

Kia predstavila praktické kompaktné MPV, vyrábané v Žiline už v roku 2009. Odvtedy síce absolvovalo niekoľko vylepšení, napríklad pribudli 6-stupňové prevodovky, ale na facelift dozrel čas až dnes. Vynovená Venga sa svetu predstavila minulý týždeň na autosalóne v Paríži. Vzhľadom na jej pokročilý vek, počas ktorého oslovila viac ako 150 000 zákazníkov, sú vizuálne zmeny radikálnejšie ako pri novom a mladšom Riu.

Facelift Vengy zabezpečilo opäť európske dizajnové centrum automobilky vo Frankfurte nad Mohanom. A naordinovalo jej zásadnú plastiku prednej masky. Veľký „grill“ v tvare tigrieho nosa a nové svetlá Venge nepochybne svedčia. Pôsobí dospelejšie a solídnejšie. Spolu s tým sa zviezla aj modernizácia predného nárazníka s novou spodnou mriežkou, ktorá integruje denné LED diódy a hmlové svetlá. Logo Kia sa z masky presunulo tesne nad ňu.

Vzadu pribudla len pozmenená grafika diódových... Foto: Kia
Kia Venga - 2015 Vzadu pribudla len pozmenená grafika diódových svetiel a horizontálna chrómová lišta. Nový dizajn majú disky kolies rozmerom 16 alebo 17 palcov.

LED diódy odteraz nájdeme aj v zadných svetlách s vynovenou grafikou. Veko zdobí chrómová horizontálna lišta. Nárazník zostal bez zmien. Povinnú jazdu exteriérového faceliftu uzatvára nový dizajn diskov kolies s rozmermi 16– alebo 17-palcov a rozšírená paleta farieb. Nové farebné ladenie sa týka aj poťahov sedadiel a solídnejšie pôsobiacich kovových prvkov v interiéri. Jeho najväčšou novinkou je prepracovaná stredová konzola, kde sa objavuje po prvýkrát rozhranie so 7-palcovým dotykovým monitorom.

Systém AVN bude mať rýchlejšie reakcie a rýchlejší výpočet trasy navigácie. Displej bude zároveň slúžiť potrebám cúvacej kamery. Samozrejme, tento luxus nájdete len na zozname príplatkov, podobne ako nový vyhrievaný volant. Inak sa v interiéri toho veľa nezmenilo. Venga tu opäť ťaží z nadštandardného priestoru daného veľkým rázvorom 2 615 mm a výškou karosérie až 1 600 mm. K tomu pridáva posuvné zadné sedadlá v rozsahu 130 mm, vďaka ktorým možno variovať batožinový priestor od 440 do 1 486 litrov.

Prepracovaná stredová konzola „ubytovala“ nové... Foto: Kia
Kia Venga - 2015 Prepracovaná stredová konzola „ubytovala“ nové dotykové rozhranie AVN s rýchlejšou navigáciou.

Ponuka motorov zostáva prakticky nezmenená. Na výber sú dva atmosférické benzínové agregáty – 1,4 CVVT (66 kW) s 5-stupňovým manuálom, alebo 1,6 CVVT (94 kW) so 6-stupňovou manuálnou alebo 4-stupňovou automatickou prevodovou. Silnejší motor má po modernizácii o 2 kW vyšší výkon. Dieselové motory zastúpia 4-valce 1,4 CRDi (57, 66 kW) a 1,6 CRDi (85 kW), oba kombinované výlučne so 6-stupňovými manuálnymi prevodovkami. Všetky motory možno kombinovať s vylepšeným štart-stop systémom ISG.

Najúspornejšia Venga 1,4 CRDi s ISG bude tak do ovzdušia vypúšťať len 114 gramov CO2 na kilometer. Ďalšie informácie však Kia zatiaľ neposkytla. Predaj vynovenej Vengy je totiž naplánovaný až na začiatok budúceho roka. Vyrábať sa bude opäť výlučne v slovenskom závode Kia Motors Slovakia pri Žiline.

Kia Venga - 2015
Kia Venga - 2015
+15Kia Venga - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #autosalón Paríž 2014 #Kia Venga
Články podľa značiek