Toyota vyrobila 7 miliónov hybridov. Trvalo to 17 rokov

Na konci septembra zišiel z liniek Toyoty hybrid s poradovým číslom 7 000 000. Automobilka na to potrebovala 17 rokov. V štatistikách sú započítané hybridné modely Toyoty aj Lexusu.

16.10.2014 17:30
Toyota - Hybridy Foto:
Na výrobu posledného, siedmeho, milióna hybridov potrebovala Toyota len deväť mesiacov. Ten prvý sa ale rodil 11 rokov.
debata

Príbeh hybridov odštartovala Toyota v decembri 1997, keď uviedla na trh prvú generáciu Priusu, prvého sériovo vyrábaného hybridného auta planéty. Za sedemnásť rokov dobyla s hybridnou technológiou celý svet. Dnes ponúka celkovo 27 modelov s hybridným pohonom, od malého Yarisu Hybrid až po luxusný Lexus LS600h, a jeden dobíjateľný plug-in hybrid (Prius Plus). Predávajú sa na viac ako deväťdesiatich trhoch sveta. V septembri si zaknihovala Toyota výrobu exempláru s poradovým číslom 7 000 000.

To ale nie je zďaleka koniec. Do konca roka 2015 má pribudnúť v ponuke ďalších pätnásť hybridov vrátane japonských modelov Voxy Hybrid a Noah Hybrid, predstavených v januári tohto roka. Sesterský Lexus doplní ekologickú rodinu o kompaktné SUV NX 300h a kupé RC 300h a to ešte tento rok. Podľa výpočtov automobilky prispeli jej hybridy za sedemnásť rokov produkcie k zníženiu emisií CO2 približne o 49 miliónov ton a ušetrili 18 miliárd litrov benzínu. To v porovnaní s vozidlami podobnej veľkosti poháňanými klasickým zážihovým motorom.

Prvú generáciu Priusu predstavila Toyota v roku... Foto: Toyota
Toyota - Hybridy Prvú generáciu Priusu predstavila Toyota v roku 1997. Predával sa len v Japonsku. Do Európy dorazila až jeho druhá generácia o pár rokov neskôr.

Zaujímavý je aj rast popularity hybridov. Na vyrobenie posledného milióna stačilo Toyote len deväť mesiacov. Vždy to tak ale nebolo. Predaj prvých 100 000 Priusov dosiahla Toyota v roku 2002, teda až po piatich rokoch produkcie. K hranici pol milióna sa priblížila o ďalšie tri roky (2005) a magickú hranicu jedného milióna pokorila až v roku 2008, teda jedenásť rokov od spustenia výroby prvého hybridného modelu. Potom už krivka prudko rástla. Na posledných šesť rokov totiž pripadá šesť miliónov hybridov. Najpopulárnejšie sú v Japonsku, na ktoré pripadá až polovica odbytu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #hybrid #Lexus
Články podľa značiek