Toyota Prius+: Zmeny najmä v dizajne

Už po troch rokoch inovuje Toyota prvé hybridné MPV Prius+. Dostalo agresívnejší vzhľad a nové multimediálne rozhranie Toyota Touch 2.

21.10.2014 12:00
debata
Úpravy exteriéru si neprehliadnuteľné. Široká... Foto: Toyota
Toyota Prius+ - 2015 Úpravy exteriéru si neprehliadnuteľné. Široká predná maska s lesklými lamelami a nové LED svetlá s čiernym pozadím dali Priusu+ podstatne agresívnejší vzhľad.

Po novom Aygu a Yarise prišiel rad aj na facelift Toyoty Prius+. Prvé hybridné sedemmiestne MPV dostalo pomerne radikálne prepracovanú prednú časť v štýle dizajnového jazyka Look a Under Priority. Podobne ako vynovený Yaris zvýrazňuje aj Prius+ široký postoj vďaka veľkému saciemu otvoru v nárazníku a vertikálnym bočných štrbinám pre prívod vzduchu k brzdám. Tu sú umiestnené aj denné LED diódy. Smerovky v nárazníkoch však už nenájdete. Presťahovali sa do nových projekčných LED svetiel s čiernym pozadím.

Čierna farba, tentoraz v lesklom vyhotovení, dominuje aj mriežke chladiča. Facelift uzatvára nový zadný nárazník s difúzorom a zadné svetlá s novou grafikou s červenými vnútornými šošovkami. Prepracovaný je aj držiak evidenčného čísla. Optickú modernizáciu dotvárajú dva nové laky karosérie – tmavočervený Dark Sherry a čierny Attitude Black Mica. Kým v exteriéri nemožno zmeny prehliadnuť, v kabíne sa uskutočnili len kozmetické úpravy v podobe nového čalúnenia či použitia matného chrómu na niektorých ovládacích prvkoch, napríklad na paneli klimatizácie.

Vzhľad interiéru zlepšili nové centrálne... Foto: Toyota
Toyota Prius+ - 2015 Vzhľad interiéru zlepšili nové centrálne prieduchy ventilácie a nové čalúnenie. Multimediálny systém Toyota Touch 2 odteraz zvláda 3D navigáciu či lepšie komunikuje so smartfónmi.

Najviditeľnejšou zmenou je nahradenie troch centrálnych prieduchov ventilácie za dva širšie. V digitálnom prístrojovom paneli sa objavil 4,2-palcový farebný displej, ktorý zvláda nielen zobrazenie klasických prevádzkových údajov a údajov tempomatu, ale aj graficky vyhodnocuje pomocou funkcie Eco Judge ekonomiku jazdy. Následne vodiča odmeňuje formou bodov. To najzásadnejšie však ukrýva 6,2-palcový dotykový displej druhej generácie nového rozhrania Toyota Touch 2.

Okrem toho, že poskytuje väčšie rozlíšenie a viac farieb, je vybavené aj funkciou Mirror Link, teda schopnosťou zobrazenia obsahu a ovládania smartfónu priamo na displeji. Vyššia úroveň Toyota Touch 2 Go s navigáciou zas disponuje 3D mapami a dopravnými informáciami vrátane služieb spoločností TomTom, Google Streat View či Panoramio. Multimediálny systém tiež slúži ako výkonný wi-fi hotspot. Prius+ si tiež polepšil vo vybavení. Nájdeme v ňom napríklad elektricky nastaviteľné predné sedadlá, hill-holder či parkovací asistent. Z bezpečnostných prvkov spomeňme systém núdzového brzdenia Pre-Crash Safety.

V zadnej časti nájdeme nový nárazník s čiernym... Foto: Toyota
Toyota Prius+ - 2015 V zadnej časti nájdeme nový nárazník s čiernym difúzorom, zmenenú grafiku svetiel a prepracovaný držiak na poznávaciu značku.

Mimo neostal ani podvozok. Toyota zmenila najmä charakteristiku tlmičov, čo má priniesť vyšší jazdný komfort. S ním súvisí aj lepšia izolácia zadnej nápravy pomocou nového tlmiaceho materiálu na vnútorných stranách blatníkov. O zmenách pod prednou kapotou sa však Toyota zmieňuje len okrajovo. V každom prípade však upravila pohonný systém, skladajúci sa zo štvorvalca 1,8 VVT-i (73 kW), elektromotora (60 kW) a planétovej prevodovky tak, aby spĺňal emisnú normu Euro 6. Spotreba však ostala na pôvodnej úrovni 4,1 litra benzínu na 100 km.

Toyota Prius+ - 2015
Toyota Prius+ - 2015
+2Toyota Prius+ - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #facelift #Toyota Prius+
Články podľa značiek